Karaman’da İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Karaman Ziraat Odası, arpa ve buğday hasadında dane kaybının önlenmesi amacıyla biçerdöver denetimine çıktı.

Karaman'ın Yollarbaşı köyünde yapılan denetimde bir açıklama yapan İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Haşim Keskin, 2015 yılının hububat açısından oldukça verimli bir yıl olduğunu söyledi. Karaman’ın ilkbahar döneminde yüksek yağış aldığını vurgulayan Keskin, şunları kaydetti: “Üreticimiz önceki yıllarda 2 veya 3 kez sulama yaparak bu buğdayı elde edebilecekken, bu yıl bir sulamayla elde ettiğini öğrenmiş olduk. Şuanda da hasat dönemi başladı. 2 hafta, 3 hafta önce arpada başlayan hasat şu anda buğdayda devam ediyor. Ekiplerimiz Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Karaman İl Müdürlüğü olarak sürekli arazide kontrolleri yapıyor. Yüzde 2 üstündeki dane kayıplarımız idari işlem gerektiriyor. Şuana kadar, üreticilerimizin kullandıkları kendi makineleri ve diğer kiralık makinelerde de henüz böyle bir olumsuzluğa rastlamadık. Bu da şöyle yorumlanabilir; hasat konusundaki bilincimiz uzun yıllardır makine hasadı gerçekleştiriyor olmamız hasebiyle gelişmiş durumda.”

KAYIPLARIN AZ OLMASI EKONOMİYE DE YARAR

Hububat rekoltesinin önceki yıllara göre daha fazla olacağını ifade eden Karaman Ziraat Odası Başkanı Recep Muğlu da, hububat rekoltesinin Türkiye genelinde 22 milyon ton civarında olacağını açıkladı. Arpa ve buğdayda kaybedilen danenin binde 5 olduğunu dile getiren Muğlu, “Kayıplarımızın az olması hem ürünümüzün bol olmasına, hem de milli ekonomimize katkı sağlayacak. Gerçekten ürünlerimiz çok verimli ve çok güzel. Tarım İl Müdürlüğümüzün ve bizlerin de yapmış olduğu bu tür denetimlerin bundan sonra da Tarım İl Müdürlüğümüzle devam etmesini de istiyorum. Burada beraber çalışıyoruz. Çiftçilerimizden özellikle anız yakmamalarını istiyoruz. Bunu yaktığımız zaman topraktaki hasar büyük oluyor, organik maddelerin tamamını kaybediyoruz.” dedi.

Hububatta dane kaybını önlemek için yapılan denetlemelerin iyi bir uygulama olduğunu ifade eden biçerdöver sahipleri ise “Hasat sonrasında dane kaybının en aza indirilmesi verim artışında önemli bir faktördür. Biçerimizin kışlık bakımlarını yapıyoruz. Bakım yapılan biçerlerde dane kaybı az olur. Kaliteli güzel bir şekilde biçim yapılır. Bakım yapılmayan biçerlerde dane kaybı olur. Hasat zarar görür.” diye konuştu.