Adana Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Ebru Çatıkkaş, çocuk gelinlerin ve çok eşliliğin önündeki engelin Anayasa Mahkemesi’nin TCK 230/5-6 maddesini iptal kararı ile kalktığını belirterek, “İlgili karar kadın ve çocukların insan haklarının ihlalidir ve Anayasa'ya aykırıdır.” dedi.

Avukat Çatıkkaş, Anayasa Mahkemesi'nin, imam nikahı için ‘önce resmi nikah’ şartını kaldırmasının kadınları ve çocukları mağdur edeceğini savundu. Avukkat Çatıkkaş, şu ifadeleri kullandı: “Anayasa Mahkemesi’nin, Türk Ceza Kanunu’nun Aile Düzenine Karşı Suçlar ana başlığında düzenlenen 230. maddesinin 5’inci ve 6’ncı fıkralarında ‘resmi nikah olmadan dini merasim yapan imam ile çiftlere 2 aydan 6 aya kadar hapis cezası’ veren maddeyi iptal kararı; Anayasanın 174. maddesinin 4. fıkrasında belirlenen ‘evlenme akdinin evlendirme memuru önünde yapılacağına’ dair medeni nikah esası ile aynı kanunun 110 uncu maddesi hükmüne aykırıdır.”

Evlenme akdinin ‘evlendirme memuru’ önünde yapılmasının kadın ve çocuk hakları ile kadın-erkek eşitliğinin temel taşlarından olduğuna dikkat çeken Çatıkkaş, evlenme memurunun, nikah işlemi için öncelikle evlenme şartlarının gerçekleşmesini arayacağını hatırlattı. Çatıkkaş, şöyle devam etti: “İptal edilen düzenlemenin amacı, dini merasim yapılmasını engellemek değil, dini inançların kullanılarak kadın ve çocukların istismarının engellenmesidir. Kadınların tek eşliliğinin, uygun yaş ve koşullarda evlenmelerinin, evlendikten sonra yönetsel ve ekonomik haklara sahip olmalarının, miras ve boşanırken başta olmak üzere nafaka ve tazminat haklarının kullanılmasında önemli hak kayıplarına sebep olacak bir ortam oluşturulmuştur. Bu düzenlemeyle çok eşlilik ve çocuk evlenmelerinin önündeki engeli kaldırmıştır.”

İptal kararının kadın ve çocuk haklarının ihlallerine onların daha fazla şiddete uğramasına yol açacağını öne süren Ebru Çatıkkaş, “Anayasa’nın da üzerinde olan imzacısı olduğumuz tüm uluslararası sözleşmelerin insan haklarına dair düzenlemelerine, Çocuk Hakları Sözleşmesine, CEDAW ve İstanbul Sözleşmesi'ne de açıkça aykırı olduğu ortadadır. Kararın her düzeyde takipçisi olacağız.” dedi.