Ülkesindeki iç savaş nedeniyle yaşadıkları toprakları terk eden binlerce Suriyeli, Türkiye'de barınıyor. Kendileri için hazırlanan çadır kent ve konteyner kentlerin yanı sıra ev kiralayarak farklı şehirlerde yaşayan Suriyelilerin tek dileği ülkelerine geri dönebilmek.
     Savaş mağduru Suriyeli aileler, yaşadıkları acı dolu hikayelerle geldikleri Türkiye'de uzatılan dost eliyle hayata tutunmaya çalışıyor. 
     Halep'te polislik yapan Mustafa Settar da savaşın acısına tanıklık edenlerden sadece biri. Kardeş kanı dökmemek için sevdiği polislik mesleğini bırakmak zorunda kalan Settar, şimdi ailesiyle Kahramanmaraş'taki çadır kentte kalıyor. 
     Settar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kendi halkını ezmeyi kabullenemediği için ülkesini terk ettiğini söyledi. 
     
     -"Bedelini ödeyecek"- 
     
     Suriye halkının zor günler geçirdiğini anlatan Settar, şunları kaydetti: 
     "Halep'te polis olarak görevliydim. Bizden kardeşlerimize ateş etmemizi ve halkımızı ezmemiz istendi. Böyle bir şey olabilir mi- Çok baskı yaptılar, üzerimize geldiler, tehdit ettiler. Bunun üzerine severek yaptığım mesleğimi bırakarak ailemle Türkiye'ye sığındım. Benim gibi birçok meslektaşım 'kardeş kanı akıtmaktansa ölmeyi tercih ederiz' diyerek bu talimata uymadı. İnsan komşusuna, kardeşine, akrabasına bir neden yokken kıyabilir mi- Zalim Esed, kardeşi kardeşe düşman etti. Ama bunun bedelini ödeyecek. Biz buna inanıyoruz." 
     Türk insanının dostluğunu hiçbir zaman unutmayacaklarını dile getiren Settar, çadır kentte bütün ihtiyaçlarının karşılandığını, çocuklarının da eğitimlerine devam ettiğini anlattı. 
     Suriye'deki iç savaşın biran önce son bulması için dua ettiklerini vurgulayan Settar, "İnşallah Esed yönetimi gidecek ve Suriye halkı ülkesini kendi yönetmeye başlayacak. Çok acılar çektik. Çok ağladık. Kayıplar verdik. Hiç uğuruna canlar yandı. İyi ki Türkiye varmış, iyi ki Türk milleti varmış. Bize sahip çıktı, bizlere mülteci gibi davranmadılar. Türkiye'nin taşını toprağını her şeyini ayrı seviyorum" diye konuştu.