Zirve Üniversitesi Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hidayet Tok, "Karne notu kötü diye çocuklarınıza aşırı baskı uygulamanız onların okuldan soğumalarına neden olabilir. Bu konuda dikkatli olmalısınız." dedi.

Karne notunun, çocuğun zeka seviyesinden ziyade dönem içerisinde derslerde göstermiş olduğu performansıyla ilgili olduğunu belirten Doç. Dr. Hidayet Tok, "Karnesi kötü olan çocuğu geri zekalı ya da kapasitesiz olarak algılamamak gerekir. Çocuğa bu bilgiler ışığında yaklaşmalısınız. Başarısız olan çocuklarımızın büyük çoğunluğunda planlı çalışmama, dikkat eksikliği ve konsantrasyon eksikliği gibi sorunlar vardır." değerlendirmesini yapdı.

Çocuğun kötü karne getirmesinin altında yatan nedenleri araştırmanın ve bulmanın önemli olduğuna dikkat çeken Tok, çocuklara şiddet kullanılmaması uyarısında bulundu. Tok, şunları söyledi: "Aşırı baskı yaparak bağırıp çağırarak çocuğun psikolojisini olumsuz yönde etkilemeyin. Tatilde çocuklarınızı istediği bir kitabı alıp okumalarını sağlayabilir veya imkan varsa sportif ve kültürel faaliyetlere yönlendirebilirsiniz. Okul dışı etkinlikler çocuğu motive eder, şevkini artırır, enerjisini tazeler. Çocukların ruhsal durumları açısından bu tür etkinlikler çok önemlidir."

İyi bir karnenin takdir edilmesi gerektiğine değinen Tok, çocuğun karne hediyesi olarak küçük de olsa bir hediye ile ödüllendirilebileceğini sözlerine ekledi.