Kalın bağırsağın son kısmı olan rektumun arkasına sıkışmış kitle yüzünden büyük sıkıntı yaşayan, hattâ yumurtalık kisti teşhisiyle boşuna bir ameliyat da geçiren İzmirli 20 yaşındaki Rabia Yakın’ın başına iyi şeyler de geldi. Genç kız, İzmir Kent Hastanesi’nde Prof. Dr. Kemal Yücesoy ve Opr. Dr. Göktuğ Akyoldaş tarafından, Türkiye’de ilk kez uygulanan bir yöntemle karın açılmadan ameliyat edildi. Prof. Dr. Yücesoy, “Bu ameliyat, 5 santimetrelik bir kesiden kuyruk sokumu kemiğinin çıkarılmasıyla yapıldı. Dünya literatüründe de tekniği tam belirtilmemiş sadece iki olgu var.” dedi.

İzmir’in Kınık ilçesinde yaşayan Yakın’ı kabızlık, geçmeyen bel, kuyruk sokumu, kasık ağrısı ile birkaç aylık âdet düzensizliği hastanelik etti. Dertlerine çare arayan genç kız hastane hastane, doktor doktor dolaştı. Bir eğitim hastanesinde, yumurtalık kisti şüphesiyle laparoskopi ameliyatına alındı ancak kitleye dokunulmadan ameliyata son verildi. Yumurtalıkları temiz çıkan Rabia Yakın’a, bu kez belde omurilikte tümör şüphesi olduğu, ameliyatın karmaşık ve zor olduğu söylendi. Babası Hayri Yakın ile başka hastanelerde derdine çare ararken bir doktorun önerisiyle İzmir Kent Hastanesi’nde beyin ve sinir cerrahı Prof. Dr. Yücesoy’a başvurdu. Tetkikler sonunda kuyruk sokumu önünde, rektum ve uterus arkasında 10x8 santimetrelik bir kitlenin yer aldığı belirlendi. Yücesoy ve Opr. Dr. Akyoldaş tarafından ameliyat edildi. Yaklaşık iki yıldır hayatını kâbusa çeviren hastalığı, Türkiye’de sadece Yücesoy tarafından uygulanan bir yöntemle ortadan kalktı. Prof. Dr. Yücesoy, dünyada bildirilmiş iki olgu bulunan yöntemin Türkiye’de ilk olduğunu, genel cerrahi deneyimini beyin cerrahisi uzmanlığıyla birleştirerek uyguladığını söyledi. Bu tür ameliyatların genellikle karın açılarak yapıldığını ve hasta için ameliyat sonrasının da ciddi sıkıntılı geçtiğini belirtti.

Rabia Yanık ise, “Onca yaşadıklarımdan sonra bu dertten böylesine kolay kurtulacağımı sanmıyordum. Kanser korkusuyla yaşadım, kahroldum. Doktorlarıma çok teşekkür ediyorum.” dedi.