Adana Kasaplar Tavuk ve Balık Eti Şarkütericiler Esnaf Odası Başkanı M. Saruhan Yağmur, Irak ve Suriye’den kaçak yollarla getirilen hindi etlerinin dana eti diye satılmaya çalışıldığını söyledi.

Yetkilileri tedbir almaya davet eden Yağmur, son günlerde Adana’da kaçak hindi eti satışının had safhaya geldiğini ifade etti. Tarım Bakanlığı ve bağlı kurumların konuya acilen müdahil olmasını isteyen Başkan Yağmur, piyasada küçük ve büyükbaş hayvan sayısının az olması, et fiyatlarının da Ramazan nedeniyle artması üzerine, piyasaya daha ucuz olan hindi etinin girdiğine dikkat çekti. Hijyenik olmayan şartlarda sunulan ve kayıt dışı olan bu ürünün satışına engel olunması gerektiğini kaydeden Başkan Yağmur, “TÜİK verilerine göre ülkemizde küçük ve büyükbaş hayvan sayısı yeterli gözükse de gerçekte çok büyük hayvan açığı vardır. Piyasadaki kesimlik hayvan sıkıntısı ve kemiksiz et fiyatlarındaki yükseliş nedeniyle, vatandaşın daha ucuz olan menşei ve türü belli olmayan etlere yöneldiği görülmektedir.” dedi.

1 Temmuz’da yürürlüğe giren kasaplara et sucuğu ve köfte yasağının da bu işin tuzu biberi olduğunu dile getiren Yağmur şunları söyledi: “İzinsiz et sucuğu yapıp, satmanın cezası 14 bin 600 liradır. Bakanlık, ülke genelindeki 28 bin kasap esnafını, 3 – 5 büyük firmaya teslim etmiştir. Şimdi de kaçak Hindi etik piyasaya hakim olmaya başlamıştır. Bakanlığın izin verdiği yerlerde de iddia ediyorum, et sucuğu değil hindi sucuğu yapılıyordur. Çünkü kemik et fiyatı 40 lira, hindi eti 12 liradır. Maliyet ortadadır. Hindi etinin, dana eti ile ayırt edilmesi çok zordur. Vatandaşın, sağlığını hiçe sayarak, piyasaya kaçak hindi eti sürenleri takip altına almış vaziyetteyiz. Devletimizin yetkili kurumları da bir an evvel et sucuğu yerine hindi sucuğu yaparak piyasaya süren yerlere operasyon yapmalıdır. Vatandaşlarımızdan ricamız, ucuz et ve ucuz et sucuğundan uzak durmaları, güvendikleri kasaplardan alışveriş yapmalarıdır.”