Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca, sucuk, köfte ve parçalanmış tavuk satmaları yasaklanan kasaplar Adana'da vatandaşlara sucuk ekmek dağıttı. Yasağa tepki gösteren Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ, "Kasaplar bundan sonra sucuk yapamayacakmış. Biz işimizi yapamayacaksak anahtarlarımızı verelim bizim işimizi siz yapın." dedi.

Kasaplar Çarşısı'nda Kasaplar Odası Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ, Adana, Hatay, Osmaniye, Mersin, Tarsus, Aydın, Antakya ve Antalya Kasap odaları başkanlarının da katılımıyla sucuk-ekmekli eylem yaptı. Kasaplar, 'Sucuk-köfte kasabın işidir. Damak zevkimize sahip çıkalım. 23 bin kasap esnafımızı yedirtmeyiz' pankartı astı.

Kasaplar Federasyonu Başkanı Yalçındağ, esnafın menfaatlerinin aleyhine çıkarılan yasaların gözden geçilerek değiştirilmesini istedi. Bakanlığın 13 Şubat'ta yayınladığı tebliğe atıfta bulunan Yalçındağ, kasapların bundan sonra köfte ve sucuk yapamayacaklarına dikkat çekerek, "Ey bu kararı alan Bakanlığın bürokratları, biz devletten aldığımız maaşla geçinmiyoruz. Biz burada ne kadar iş yapabilirsek onun geliriyle geçiniyoruz. Bunun farkında mısınız? Satamadığımız noktada neyle geçineceğiz? Getirip anahtarlarımızı size mi teslim edelim? Ne olacak bu kadar esnaf?" diye sordu.

Yönetmeliğin kendi içinde çelişkili olduğunu dile getiren Yalçındağ, şöyle devam etti: "Yönetmeliği esas alırsak hiç kimse hiçbir iş yapamaz. Diyor ki, ‘müşteri kararıyla anında et karışımları hazırlanır.' Biz nerdeyiz Adana'dayız. Size soruyorum: Bana anında ünlü Adana kebabı hazırlayabilir misiniz? Olur mu, olmaz. Etin dinlenmesi lazım. Nasıl olacak bu iş? Bu iş düzelecek. Düzeltmek bizim boynumuza borç olsun. Bunun başka bir yolu yok. Sesimizi yüksek sesle duyuracağız."

'KASABIN YOLUNU BİLMİYORLAR'

Türkiye'de 23 bin 800 kasap olduğunu hatırlatan Yalçındağ, bu değişikliğin kasaplarda sıkıntıya yol açtığına dikkat çekerek konuyu Başbakana, bakana ve ilgili müsteşarlara söylediklerini dile getirdi. Yalçındağ, "30-40 kilo et satan kasap kendini geçindiremiyor. Sanıyorum Bakanlığın bürokratları kasap dükkanının yolunu bilmiyorlar. Bilseler esnafın ne durumda olduğunu bilirler, engeller çıkarmazlardı. Bu işin çözümlenmesi lazım, tebliği düzeltin, bekliyoruz. Devletle mahkemelik olmadan bu işi halletmeye çalışıyoruz. Hoş bir şey değil."

SUCUK EKMEK DAĞITTI

Başkan Yalçındağ, daha sonra mangal başına geçip sucuk pişirdi. "10 sene önce sanayi mi vardı? Atalarımızın işi. Babamızın dükkanında öğrendik bunu." diyen Yalçındağ, çeyrek ekmek arasına hazırladığı sucuk ekmeği bir kadına ikram etti. Sucuk ekmek yemek isteyenler de çarşıda kuyruk oluşturdu. Sucuk ekmekden tadan bazı vatandaşların "Böyle eyleme can kurban, keşke her zaman böyle protesto olsa" dedikleri duyuldu.