Mersin'de ekim ayında polislere yönelik yapılan operasyon sonrası göz altına alınan ve çıkarıldığı mahkemece tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan, şubat ayında ise Siirt'te gözaltına alınıp bir hafta tutuklu kaldıktan sonra serbest kalan Mersin İstihbarat eski Şube Müdürü Ali İhsan Kaya, Türkiye'de hukukun uygulanmadığını söyledi. Hukukun uygulanması gerektiğini vurgulayan Kaya, "Bu devlete ihanet ettiysem, görevimi suiistimal ettiysem, bir tek delil getirip koyun ortaya, beni böyle sahtecilikle mahtecilikle değil, vatan hainliği ile yargılayın, asın. Bu kadar açık ve net söylüyorum. Bir tane delil getirin. Ortada hiçbir şey yok. İnsanların hayatı ile bu kadar oynamayın." şeklinde konuştu.

Mersin'de ekim ayında serbest bırakıldığı mahkeme sonrası yaptığı basın açıklaması nedeniyle dün Cumhuriyet Savcılığına ifade veren Mersin İstihbarat eski Şube Müdürü Ali İhsan Kaya, daha önce görev yaptığı Siirt'teki tutuklanması ile ilgili açıklamalarda bulundu. Yakın zamanda bir Siirt maceralarının olduğunu ve burada ciddi olarak canlarının yandığını ifade eden Kaya, "Ben geçmiş yıllarda Mersin'e gelmeden önce Siirt'te çalıştım, orada da benzer görevlerde bulundum. Uzun yıllar kaldım, normal süresinden fazla olarak kaldım. Hareketli, yoğun bir dönem yaşadık. Netice itibariyle birçok yerde olduğu şekilde, orada da bazı soruşturmalar yapılmış, incelenmiş. Bizim de hakkımızda bazı iddialar vardı. Bu iddialarla ilgili bir gözaltı süreci yaşadık. Buradan gözaltına alınarak Siirt'e götürüldük. Siirt'te ifadelerimiz alındı, savcılığa çıktık. İnsanlar belli noktalarda bazı şeyleri ifade edemiyor. Söylenecek çok şey var. Ama bazı şeyleri ifade edemiyorsunuz. Gerçekten içimden gelenleri söylemek istemiyorum bu anlamda. Siirt'teki dosyada gerekli şeyleri açıkladık anlattık. Savcılık ifadesinde özellikle Siirt'teki Sayın Savcıya ifade verdik. Biz yapılan işlemleri, mevzuatı, kanunu ve bize yöneltilen suçlamaları hepsini detaylı bir şekilde anlattık." şeklinde konuştu.

İfadeleri sırasında kendilerini söylenen tek şeyin, "Anlaşıldı, burada zaten bir suç yok, bu bir yorum, bu bir değerlendirme, müfettişlerin, bu raporları hazırlayan, bu raporlardan etkilenip dosyayı hazırlayan, oradaki memur arkadaşların, bilemiyorum ama bunların birer yorum olduğu, burada somut bir suç olmadığı böyle bir suç olmayacağı şeklinde" farklı ifadelerinin bulunduğunu vurgulayan Kaya, "Sürekli bu tarz beyanlar beyanlar beyanlar...Ve bu ifadelerin sonunda tabi siz böyle bir ifade verirken böyle bir ifade süreci yaşadıktan sonra ne beklersiniz. Biz de tabi daha olumlu bir şeyler bekliyorduk." diye konuştu.

'HUKUKSUZLUĞUN, HAKSIZLIĞIN VARABİLECEĞİ EN ÜST NOKTA, SÖZÜN BİTTİĞİ YER'

Tüm bu yaklaşım ve konuşmalar neticesinde kendisinin Siirt'te tutuklanmaya sevk edildiğini hatırlatan Kaya, benzer bir süreçten geçtikten sonra Siirt'te tutuklandığını ve yaklaşık 1 hafta tutuklu kaldıktan sonra yaptıkları itiraz sonucu vicdanlı hakimlerin tarafından serbest bırakılarak Mersin'e döndüklerini kaydetti. "Yani orada gerçekten şunu görüyorsunuz hukuksuzluğun, haksızlığın varabileceği en üst nokta hani 'sözün bittiği yer' denir ya, ama bu sözün bittiği yerde değil. Artık kelimelerle ifade edilemeyecek bir nokta" diyen Kaya, "Yani bu kadar basit mi? Bu kadar ucuz mu? İnsanların hayatı, insanların onuru, insanların itibarı, insanlar özgürlükleri, çoluğumuz çocuğumuz, onların çektiği sıkıntılar, eziyetler, bu kadar basit mi, bu kadar kolay mı? Yani insanların yüzüne güleceksiniz, doğru düzgün ortada bir suç yok, doğru düzgün ortada isnat edilen bir şey yok, delil yok, bir rapor ile bir yorum ile bir değerlendirme ile insanlara bu kadar eziyet etmeyin. İnanın bunların bedeli mutlaka bir gün sizlerden çıkacak. Türkiye'de hukukun belli noktada çok ümidim yok sizlerde biliyorsunuz görüyorsunuz. Birde gerçekten inanan her insan bunu bilir ki, Allah'ın bir hesabı var. Çıkacak bunlar sizden. Kendinize üzülmüyorsanız, çoluğunuza çocuğuna üzülün. Gerçekten çıkacak bunlar bir gün. Bizim ailemize, çocuklarımıza çektirdikleriniz yeter artık" ifadelerini kullandı.

'VARSA BİR ŞEY VATAN HAİNLİĞİ İLE YARGILAYIN, ASIN'

Varsa bir şeyin ortaya cıkarılmasını daha öncede söylediğini hatırlatan Kaya, "Gerçekten ben bu işleri yaparken, bu devlete ihanet ettiysem, görevimi suiistimal ettiysem, bir tek delil getirip koyun ortaya, beni böyle sahtecilikle mahtecilikle değil, vatan hainliği ile yargılayın, asın. Bu kadar açık ve net söylüyorum. Bir tane delil getirin. Ortada hiçbir şey yok. Konjektürel veya değişik ifadelerle süreç...yeter artık. İnsanların hayatı ile bu kadar oynamayın. Bu süreçte olabilir olacaktır da belki daha başkaları da olacaktır. Bu iş şuna döndü. Bilirsiniz bir Ahmet Kaya şarkısı vardı. Tabancamı unuttun helada adamın biri vurulmuş yolda cebinde adresim bulunmuş. Bunun gibi. Yarın öbür gün kim bilir başka yerlerden neler neler çıkacak. Çıkabilir çıkma ihtimali var." şeklinde konuştu.

'ASLA HAİNLİK YAPMADIM'

Yaşadıkları ve şu ana kadar geldikleri sürecin bundan sonra neler yaşayabileceklerini gösterdiğini anlatan Kaya şunları söyledi: "Ama emin olun zerre kadar korkumuz çekincemiz yok. Çünkü kendimden eminim, yaptığım işten eminim, kimseye hainlik yapmadım. Hele hele bu vatana ve bu millete asla zerre kadar hainlik veya suiistimal yapmadım. Görevimi hiçbir zaman kötüye kullanmadım. Bunu da benimle çalışan herkes bilir. Çalıştığım tüm personelde bunun şahididir. Varsa iki tane çıkarsın getirsinler bırakın iddiayı bırakın somut bir şeyi bir şüpheleri bile varsa çalışırken şunu söylediğim şu andaki bütün sözleri geri alacağım. Toplum önünde özür dileyeceğim. Beni en ağır şeylerle yargılayın. Vatan hainliği ile yargılayın. Şüphe bile varsa. Bu kadar basit bu kadar insanların itibarları ile oynamayın yeter. Gerçekten bu eziyet halini aldı. Zulüm halini aldı. Yani toplumun duyarlı insanların artık bunu görmesi lazım."

'TÜRKİYE'DE HUKUK UYGULANMIYOR'

Türkiye'de hukuk uygulanmadığını artık bunun uygulanması gerektiğine işaret eden Kaya şöyle devam etti: "İnsanların bir şekilde buna tepkisi göstermesi lazım. Gerçekten inancım var diyen insanların, vicdanım var diyen insanların ben demokratım diyen insanların ben hukuka saygılıyım diyen insanların artık bunu görmesi lazım. Ne yapalım yani çıkıp bağıralım mı? Ya kral çıplak işte, çıplak görün artık. Bu kadar olmaz yani. Bu kral çırılçıplak. Yeter artık."