Denizlili araştırmacı yazar İbrahim Afatoğlu, antik kentlerde bir kilise kiremidini bile koruma altına alan devletin, Osmanlı eserlerini korumak bir yana, üzerine beton döktüğünü söyledi. Afatoğlu, Denizli Gazeteciler Cemiyeti’nde düzenlediği basın toplantısında, “Denizli Sarnıçları” adlı kitabını tanıttı.

Kitabında Tavas, Çal ve Güney ilçelerinde 180 sarnıcı araştırma inceleme konusu yaptığını ifade eden Afatoğlu, Osmanlı eserleri korunmazken antik dönemden kalan, olup olmadığı bile belirsiz kilise ve benzeri eserlerin kiremidinin dahi koruma altına alındığını belirtti. Tavas ilçesi devlet karayolunun 47. kilometresindeki Gürkuyu Sarnıcı’nın üstünün betonla kaplandığını belirten Afatoğlu, “Orada kilise tepesi var, ismi o şekilde. Anıtlar Yüksek Kurulu tarafından veya Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından koruma altına alınmış, üzerinde kiremit kırıkları var diye ama onların yanında sarnıçları koruma altına almamışlar, hattâ Tavas’ta resmi kurumun birisi, kubbe bölümün üzerine beton dökmüş. Bu kadar güzel eser, korumasız bırakılır mı? Antik kentlerde bir kiremit kırığını tarihi eser diye koruyoruz, müzelerde bekletiyoruz ama bunlar korunmuyor.” dedi.

Denizli’de 50 tane Osmanlı döneminden kalan sarnıç olduğunu vurgulayan Afatoğlu, “Tarihi, kültürel veya coğrafi değeri olan sarnıç var. Bunların korunması için gayret gösterilmesi lazım. Son eserlerimiz bizim bunlar, Osmanlı döneminden kalan. Kendi kültürümüzün eserleri yıkılıp gidiyor ama antik kentin kalıntısı olduğu düşünülen kilise kiremitlerini koruma altına alıyorlar. Böyle ilginç çok şey var.” diye konuştu.