Mahkeme, gerçek annelerinin olmadığı gerekçesiyle iki kız kardeşin nüfus kayıtlarında 'Güzide' olan anne isminin silinmesine hükmetti. Karar temyiz edilmeyince kesinleşti. İki yıl sonra devreye giren Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, kararın kanun yararına bozulmasını istedi. Son sözü söyleyen Yargıtay 18. Hukuk Dairesi, yapılan işlemlerin boşluğa sebep olmaması gerektiğini hükmederek, kararı bozdu.

Adana 1. Asliye Hukuk Mahkemesi, açılan dava kapsamında 17 Aralık 2012 günlü T.S. ve N.S. isimli kız kardeşlerin nüfus kayıtlarında 'Güzide' olan anne adlarının bu kişinin gerçekte davalıların anneleri olmaması sebebiyle ismin silinmesine hükmetti. Karar temyiz edilmeyince mahkeme hükmü kesinleşti. Karardan iki yıl sonra devreye giren Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, mahkeme kararının kanun yararına bozulmasını istedi.

'ANA, ÇOCUĞU DOĞURANDIR'

Dava dosyasını yeniden değerlendiren Yargıtay 18. Hukuk Dairesi, yerel mahkeme kararını bozdu. Yargıtay kararında şu ifadelere yer verildi: "4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu'nun 282. maddesi uyarınca çocuğun anası, doğuran kadın olup mahkemece adı geçen davalıların gerçek annelerinin kim olduğu tespit edilmeksizin nüfus kayıtlarında boşluk oluşturacak şekilde eksik inceleme ile 'Güzide' olan anne adlarının terkine de karar verilmesi usul ve yasaya aykırı bulunmuştur. Bu itibarla açıklanan nedenlerle Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün kanun yararına bozulmasına ve gereğinin yapılmak üzere kararın bir örneği dosyanın Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilmesine karar verilmiştir."