Kirazıyla meşhur olan Çankırı'nın Eldivan ilçesinde haziran başına kadar devam eden şiddetli yağmur ve dolu, başta kiraz olmak üzere birçok meyve bahçesini olumsuz etkiledi. Dolu, Çankırı'nın Eldivan ilçesinde yetişen kirazların yaklaşık yüzde 70’ine zarar verdi. Zor şartlarda üretim yapan çiftçiler, rekolteden memnun olurken kirazın yüz güldürmeyen fiyatları ve yağmur nedeniyle dalında çürümesinden dolayı mutsuz olduklarını belirtti. Kiraz üreticileri zararlarının karşılanması istedi.

Eldivan’da 32 yıldır kiraz üreticiliği yapan Osman Aydın, “6 dönüm kiraz bahçem var. Hepsi aynı kiraz geçen sene kiraz azdı para yaptı. Bu sene kiraz bol fakat para yapmadığı gibi rahmetten yağmurdan dolayı çürümesi çok. Satış yerimiz yok, bir tarafa ihraç edemiyoruz. Anca kendimiz kilo ile satmaya çalışıyoruz. Yarısı çürüyor. Yarısı bahçede dalında kalıyor bu şekilde işimize devam ediyoruz. 4 ton kiraz vardı bahçemde sadece 1,5 ton satabildim. Geri kalanı çürüdü.” dedi.

İsmail Kemeral ise 13 senedir kiraz üreticiliği ve ticaretini yaptığını belirtip, "Bu sene kirazlarımız yağmurdan dolayı çürüme yaptı. Doludan zarar gördük. Yani dalında ürünlerimiz kaldı. İhracatçı gelip kiraz almadı. Bu sene vatandaşın her hanenin 5-6 bin TL zararı var. Sigorta yaptırsak bile sigorta bu tür zararları ödemiyor. O yüzden sigortada yaptıramıyoruz. Ziraat vatandaşı aydınlatmıyor. Kirazın çürümesine ne gibi bir ilaç yapılacak bu konuda vatandaşa bilgi vermiyor.” dedi.

Bir başka kiraz üreticisi Mehmet Akyol ise kirazın kilosunun 2 TL ile 5 TL arasında değiştiğini, bu sene hiç para yapmadığını, yağmur ve dolu dolayıyla satılmayıp elde kaldığını aktardı.