Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, 1868 yılında temelleri atılan Kızılay’ın, tarih 1915’i gösterdiğinde önemli bir görevi yerine getirmek üzere, tüm varlığıyla birlikte Çanakkale Savaşı’nın cereyan ettiği cephelerin gerisinde olduğunu hatırlattı.

Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar yazılı açıklamasında "Doktorları, hemşireleri, hastaneleri, çayhaneleri ile cephe gerisinde büyük bir özveriyle çalışan, o günkü adıyla Hilal-i Ahmet Cemiyeti gönüllüleri, esir düşen askerlerimiz ile aileleri arasındaki iletişimi sağlama konusunda da tarihi bir rol üstlendiler. Yaralı askerlerimizin kentlerdeki hastanelere sevki ve tedavilerine başlanması için ise vapur hastanesiyle Çanakkale’ye demir atan Kızılay, kahraman ordumuzun yanında kahramanca bir duruş sergiledi." dedi.

Çanakkale galibiyetinin dünya tarihine büyük bir 'zafer' olarak geçerken, Türkiye’nin vazgeçilmez unsurları arasında Kızılay’ın da yerini aldığını belirten Akar, "147 yıl önce tarih sahnesine çıkan Kızılay, 100 yıl önceki kahramanlık destanında gösterdiği başarıyı bugünlere taşıdı." ifadesini kullandı.

"KIZILAY’IN YARDIMLARI DÜNYAYA UZANDI"

Yararlı askerlerin tedavisiyle başlayan iyilik yolcuğunun bugün yurtiçinde ve yurtdışında milyonlarca ihtiyaç sahibini kucaklayan bir çalışma alanına dönüşen Türk Kızılayı’nın, tarihi rolünü en iyi şekilde yerine getirmenin gurunu yaşadığına işaret eden Akar, "Hayırsever Türk halkından aldığı destekle devletinin ve milletinin yanında olan Kızılay, Çanakkale ruhunu tüm teşkilat yapısında canlı tutuyor. Çanakkale Zaferi’nin 100’üncü yılını kutlamanın Kızılaycılar için farklı bir anlamı var." dedi.

Ahmet Lütfi Akar sözlerini, "Vatan toprağını namusu bilerek göğsünü siper eden askerimizin, Kızılaycılık ruhunu o gün var eden doktorlarımızın, hemşirelerimizin ve gönüllülerimizin ruhları şad olsun. 1915 tarihinde cephenin gerisinde askerimizi tedavi eden, yaralarını saran Kızılay, aynı sorumluluk bilinci ile çalışmalarını sürdürmektedir. Bu bizim sorumluluğumuz olduğu kadar, vatan borcumuzdur." diye tamamladı.