Afyonkarahisar’da Kızılay Kan Merkezine kan bağışında bulunan H.E. isimli vatandaşa gönderilen ‘senin kanın şüpheli’ bundan sonra kan bağışçısı olamazsın’ yazısıyla şoke oldu.

Kasım 2014’de kan bağışında bulunan vatandaşa bir ay sonra Kan Bağışçısı Mikrobiyolojik Test Sonuç Bildirgesiyle birlikte, Kan Bağışı Reddi Bildirim Formu gönderildi. Formda şu ifadelere yer verildi; “HIV ½ Ag+Ab tarama testinizin sonucu belirsiz bulunmuştur. Ancak, bu sizin hasta olduğunuz anlamına da gelmez. Bu nedenle bağışınız sonucunda elde edilen kan ve kan ürünleri merkezimizde imha edilmiş olup hiçbir hasta için kullanılmamıştır. Ne yazık ki Ulusal ve Uluslararası Kan Bankacılığı Kuralları gereği artık sizden kan bağışı kabul edemeyeceğiz. Bugüne kadar kan bağışına gösterdiğiniz ilgi ve duyarlılık için teşekkür ederiz.”

Öte yandan test sonuçlarının ayrıntılı bir şekilde verildiği belirtilen formda vatandaştan en yakın bir sağlık kuruluşunun enfeksiyon hastalıkları polikliniğine başvurması istendi. Üniversite hastanesinde yapılan tahliller ise temiz çıktı, kan vermesinde herhangi bir sıkıntı olmadığı belirtildi.

Yılda bir iki defa kan verdiğini ve ilk defa böyle bir şeyle karşılaştığını belirten H.E., HIV virüsü şüphesi olduğunu öğrenince şoke olduğunu söyledi. Bir taraftan Kızılay'ın ‘kanın şüpheli, kan bağışı yapamazsın’ diğer taraftan ‘Bu hasta olduğun anlamına gelmez’ dediğini belirten H.E., “Bu durum beni, ailemi oldukça üzdü ve tedirgin etti. Bunun üzerine kesin olup olmadığını öğrenmek için eşimle beraber Afyonkocatepe Üniversitesiz(AKÜ) Araştırma ve Uygulama Hastanesine giderek tahlil yaptırdık. Sonuçları temiz çıktı, herhangi bir HIV virüsüne yada kan vermeye engel bir bulaşıcı hastalığın olmadığını belirtildi. Kan vermeme engel bir durumda bulunmadığı belirtildi. Ancak, süreç ailemin ve benim psikolojimi bozdu.” dedi.

Kızılay Kan Merkezinin böyle bir değerlendirme yaparak insanları zor durumda bırakmasına tepki gösteren H.E., bu durumun aileler arasında bile olumsuzluklara neden olabileceğini, ayrıca acil kan ihtiyacı olsa kan verip vermeyeceğini de bilemediğini kaydetti.

SİSTEM KABUL ETMİYOR"

Kızılay Kan Bağış Merkez Müdürü Dr. Kubilay Akman da yapılan tahlillerde önce şüpheli bir durum görüldüğünü ve bunun doğrulanma testlerinin sonucunda negatif yani hastalık olmadığı tespit edilerek hastaya bu konuda bilgi verildiğini söyledi. Testleri bazen bir ilaç, bazen enfeksiyon gibi nedenlerin etkileyebildiğini ifade eden Kubilay, “Bu kan tahlillerimiz Kızılay’ın Ankara’daki labaratuvarlarında yapılıyor. Şüpheli durumlarda bile tekrar yapılabiliyor. İlk vakada şüpheli çıkmış doğrulaması yapılmış negatif çıkmış, ancak sistem bunu kabul etmiyor. Biz vatandaşa ‘Hasta değilsiniz’ diyerek bir sağlık kuruluşuna gitmelerini öneriyoruz.” diye konuştu.

Kan Bankacılığı kuralları gereği şüpheli görülen bir kanının kabul edilemeyeceğini ifade eden Kubilay, dünyanın her yerinde olduğu gibi hasta olmasa bile milyonda bir ihtimal dahi olsa sistemin kanı kabul etmediğini anlattı.