Yaklaşık 5 aydır IŞİD ile PYD öncülüğündeki Kürt guruplar arasında şiddetli çatışmaların yaşandığı Kobani’nin savaş müzesi olması tartışılıyor. Kobani’nin inşası için oluşturulan komisyon, öneri üzerinde de çalışacağı belirtiliyor.

IŞİD ile PYD öncülüğündeki Kürt guruplar arasında yaklaşık 5 aydır şiddetli çatışmaların yaşandığı Kobani’nin savaş müzesi olması tartışılıyor. Aylarca savaş uçaklarının da bombardımanı altında kalan ve neredeyse taş üstünde taşın kalmadığı Kobani’nin yeniden inşasının oldukça güç olduğunu düşünen heyet öneriye sıcak bakıyor. Kobani inşası için oluşturulan komisyon öncelikle hasar tespiti yapacak. Hasarın çok yüksek çıkması durumunda Kobani için önerilen savaş müzesi üzerinde yoğunlaşacağı kaydediliyor.

Kanton Bölge Başbakanı Enver Müslim, Kobani’nin müze olması için alınan bir kararın olmadığını ancak önerinin olduğunu söyledi. Önerinin değerlendirileceğini ifade eden Müslim, “Kobani'nin müze olacağının kesin kararı alındı demek doğru değil. O yönlü öneriler var. Tartışma ve araştırmalar sürüyor. Bu kente ve halka hangisi layıksa onu yapacağız” dedi.

Savaşın Kobani’de ağır tahribat oluşturduğunu hatırlatan Müslim, “Özellikle Kobani'nin böylesi bir terör saldırısına karşı verdiği direniş, dünya tarihi açısından bir örnektir. Bize saldıran, tüm dünyanın düşmanıdır. Biz de tüm dünyanın düşmanı bu teröre karşı en üst düzeyde bir direniş gerçekleştirdik. Kobani, terörizme karşı direniş kentidir bu yüzden Kobani'nin müze olması önerileri var.” şeklinde konuştu.