Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç, “Sayın Davutoğlu’nun ben sırtındaki bagajlardan kurtulmak istediğini düşünüyorum. “ dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Prof. Dr. Haluk Koç CHP Genel Merkezi’nde MYK toplantısı devam ederken açıklamalarda bulundu. Basın mensuplarının sorularını cevaplayan Koç, Selahattin Demirtaş, ‘Cumhurbaşkanı Erdoğan erken seçim istiyor, Adalet ve Kalkınma Partisi de hükümet kurulmasından yana’ değerlendirmesinde bulundu, buna katılıyor musunuz? sorusuna, “Her ne kadar birileri ‘bu süreç böyle çözümsüz kalsın, ekonomik sıkıntılarla biraz daha ağırlaşsın. Hatta dış politikanın önümüze getireceği bir takım saçma sapan girişimleri de bana imkanlı kılsın. Gördünüz mü bakın diye bazı kozlar elde edeyim’ beklentisi de olanlar olabilir. Ama Sayın Davutoğlu’nun ben sırtındaki bagajlardan kurtulmak istediğini düşünüyorum’ diyen Koç, “Çerçevemizi koyduk, konumumuzu da koyduk.” ifadelerini kullandı.

“SAÇMA SAPAN LAFLAR HAKKINDA YORUMU NE, ONU MERAK EDİYORUM”

‘MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin bugünkü açıklamasında Çinlilere yapılan saldırıyla ilgili, ‘gözleri çekik nasıl ayırt edeceksiniz’ ifadelerini kullandı, nasıl değerlendiriyorsunuz?’ sorusuna, Koç, şu ifadeleri kullandı:”Bir siyasi partinin genel başkanı hakkında ben yorumda bulunmak istemem. Sadece partisinin grup başkan vekili tarafından Cumhuriyet Halk Partisi’ne yöneltilen saçma sapan laflar hakkında yorumu ne, onu merak ediyorum. Çekik göz, büyük göz ya da kapalı göz o konulara hiç girmek istemiyorum.”

“BUGÜN DE AYNI NOKTADAYIZ”

‘Koalisyonda hangi parti kime yakın’ sorusunu da cevaplayan Koç, “Biz konumumuzu ifade ettik. Kapıları kimlerin kapattığını gördük. Milli iradeyi tasnif edercesine ‘ben onu kabul etmem’ diyenleri gördük. Bugün geldiğimiz noktada o tutumun meclis başkanlığına da yansımasından sonra AKP ile olabilecek bir koalisyona ancak olanaklı kıldığını, öyle bir aritmetiğin karşımıza geldiğini de söyledim. CHP olarak da bu noktada tutumumuzu pozitif olarak 7 Haziran gecesi biz hiç bağırmadık. Herşeye karşıyız demedik. Makul anlamlı akılcı bir politika yürüttük. Bugün de aynı noktadayız. Tespitimizi yaptık, koordinatlarını yaptık. Olması gerekeni de ifade ettik. Sürece bakacağız.” şeklinde konuştu.

ABD İSTİHBARATININ TÜRKİYE'Yİ DİNLEMESİ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Koç, Amerikan istihbaratının Türkiye’yi dinlediğiyle ilgili iddiaları şöyle değerlendirdi :”Angela Merkel ‘Türkiye’yi kendi güvenliğimiz için dinliyoruz’ demişti. Allak bullak bir yapı. Türkiye’de kimin eli kimin cebinde, kim kimin küreğini çekiyor, kim kimin sanadalına binmiş. Suriye’deki sürecin Türkiye neresinde. Bu tartışmalar çeşitli olaylarla da süregeldi. Bu hükümetin 7 Haziran’a kadar Türkiye’yi dış politikada getirdiği açmazların bir özeti. Türkiye ile ilgili tüm değerler devlet katında kalması gereken görüşmeler internet tapelerinde döküldü. Ya da oraya dökülene kadar istihbarat örgütlerinin arşivine girmediği konusunda hiç kimsenin bir şüphesi kalmamış oldu.”

“SANIYORUM BİR ÜYENİN YENİLENMESİ İÇİN KURA ÇEKİLECEK”

Koç, RTÜK'le ilgili değerlendirmelerde bulunarak, “7 Haziran seçimleri AK Parti’yi tek başına iktidardan eden bir sonuçtur. Sanıyorum bir üyenin yenilenmesi için kura çekilecek. Herhalde öyle bir anlaşmaya varıldı. Hukuki görüşler de alındı ama işte bir an önce bunun uygulamaya geçmesi gerekiyor. Sadece RTÜK değil, birçok alanda yeni güç dengesinin Türkiye’nin idaresine yansıtılması gerekiyor.” ifadesinde bulundu.