Ülkesindeki iç savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan Suriyeliler, daha iyi bir gelecek hayaliyle Avrupa ülkelerine doğru umut yolculuğuna başladı. Son haftalarda artan Suriyeli akını, bu hafta adeta tavan yaptı. Sosyal medya üzerinden Yunanistan’ın kendilerine kabul edeceği haberini alan binlerce Suriyeli sığınmacı, buldukları araçlarla sınır ile Edirne’ye geldi. Edirne İl Jandarma Komutanlığı ve İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından TEM otoyolu, otogar ve kent merkezindeki bir parkta tutulan sığınmacıların, hareket etmelerine izin verilmiyor.

Üçüncü günlerini tamamlayan sığınmacıların sınıra yaklaştığı bilgisini alan komşu ülke Yunanistan ve Bulgaristan'ın da sınırdaki tedbirleri artırdığı öğrenildi. Yunan tarafı sınırda devriye sayını artırdı. Bulgarlar da Türkiye sınırına takviye kuvvet sevk etti. Sığınmacı akınına karşı Bulgar hükümeti bine yakın milli polisi sınıra sevk edecek.

Sınırda aldıkları güvenlik önlemleriyle ilgili olarak Türkiye tarafına bilgi vermek üzere Bulgaristan İçişleri Bakan Yardımcısı ve Genel Sekreteri Georgi Kostov Edirne’ye geldi. Haskova Valisi Dobri Belivanov, Svilengrad Sınır Polis Müdürü Stoyço Dimitrov’ın eşlik ettiği konuk bakan yardımcısı, Edirne Valisi Dursun Ali Şahin’in başkanlığındaki Türk heyetiyle bir toplantı yaptı.

Toplantının ardından bir açıklama yapan Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, konuk bakan yardımcısının bilgilendirme ve teşekkürlerini iletmek amacıyla geldiğini söyledi.
Şahin, “Sayın Bulgaristan Başbakanının görevlendirmesiyle kendileri burada bulunuyorlar. Tabii ki bu göçmen durumunun onları da tedirgin ettiğini belirtti. Ve dolayısıyla sınırdaki kişilerin 40 kişiden ibaret olduğunu ve bunların silahsız olması dolayısıyla bayağı tedirgin olduklarından milli polislerinden ve asker olarak 800’e yakın sınırda konuşlandırdıklarını ifade etti.” diye konuştu.

Alınan önlemlerle ilgili bilgi vermek üzere konuğunun Edirne’de bulunduğunu ifade Şahin, şunları söyledi: “Gelmesinin nedeni bilgilendirmek ve teşekkür etmek içindir. Ben de kendilerine söyledim. Bugüne kadar görüşmelerimizde Bulgaristan sınırlarıyla ilgili hiçbir konunun gündeme gelmediğini, konunun tamamen Pazarkule sınır kapısıyla ilgili olduğunu ve bu göçmenlerin oraya varıp, orada bir basın açıklaması yaparak Yunanistan’a girme düşüncesinde olduklarını bana ifade ettiler. Ben de bunun mümkün olamayacağını ifade ettim. Bu vesileyle bir haftadan fazla bir süredir biz otobanımızı tamamen bunların geçişlerine müsaade etmiyoruz. Edirne’de bin 800 kişi polis gözetimi altında. Şu anda yemesini, içmesini, sadece ikamet yönünden elimizden geldiği kadar imkânları sarf ederek beklediğini yarın ise sayın başbakanımızla buradan görevlendirilen 5 kişi Ankara’ya gönderilerek bir görüşme yapacaklar.” açıklamasında bulundu.

Sığınmacılar konusunda Türk tarafının gösterdiği çaba nedeniyle teşekkür etmek için geldiğini belirten Bulgaristan İçişleri Bakan Yardımcısı ve Genel Sekreteri Georgi Kostov da mültecilerin durdurulmasının kendileri için çok önemli olduğunu kaydetti. Buradaki organizasyondan çok etkilendiğini kaydeden Kostov, “Dileğimiz ikili anlaşmalarımızın bundan sonra da devam etmesi. Ziyaretimizin sebebi alınan önlemleri bizzat aktarmaktır. İki devlet arasında güvensizlik olarak anlaşılmasın. Bizim aldığımız güvenlik önlemi Türk tarafına bir yardım gibi anlaşılmalı.” diye konuştu.

Mülteciler konusunda Bulgar halkında bir tedirginlik olmadığını ancak genel olarak bütün Avrupa’da gözle görülür tedirginliğin olduğunu aktaran Bakan Yardımcı, “Şimdiye kadar bizde ordudan sınır devriyesi yoktu. Bu sabah kabul edilmiş bir kararla eğer gerek görülürse sınırda polise yardım amacıyla bin kişiyi devreye alacağız.” açıklamasında bulundu.