İzmir'in Konak Belediyesi’nin 2016 yılı mali bütçesinin oylandığı meclis oturumu, Belediye Başkanı Sema Pekdaş yönetiminde yapıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi meclis salonundaki yapılan görüşmelerde, belediyenin 2016 yılı bütçesi 267 milyon lira olarak belirlendi. Oylamdan önce belediyenin 2015 yılında yürüttüğü çalışmaları anlatan kısa bir film gösterildi. Daha sonra yapılan oylamada bütçe, AKP'li meclis üyelerinin ret oylarına karşılık CHP'li üyelerin oylarıyla kabul edildi.

PEKDAŞ: KAMU KAYNAKLARINI ÇARÇUR ETMİYORUZ

Başkan Pekdaş, kamu kaynaklarının doğru kullanıldığını ve iyi bir belediyecilik örneği sergilendiği, başarılı bir bütçe hazırlandığını belirterek, “Bu yıl Mersinli Semt Merkezi’ni bitirdik, kısa süre sonra açılışını yapacağız. Belirlediğimiz strateji doğrultusunda, kamu kaynaklarının çarçur edilmesine mahal vermiyoruz. Toplu hizmet alımları gerçekleştirdik. Önemli olan sayılar değildir, toplam rakamdır. Biz kamu kurumuyuz, 'şu işi yarın yapıyoruz' deme hakkımız yok. Hesap verilebilir bir bütçe hazırlamak zorundayız.” dedi. Pekdaş, 267 milyon liralık bütçenin, Konak halkına hayırlı olmasını diledi.

'ANKARA KAYNAK AKTARSIN'

Oylamadan önce AKP grubu adına söz alan Tevfik Erdoğan ise 2015 yılı yatırımlarına yönelik eleştirilerde bulundu. Bu eleştirilere, CHP Grup Başkan Vekili Ahmet Karadağ cevap verdi. Mevcut kaynaklara göre yatırım yapıldığını söyleyen Karadağ, hükümetin yerel yönetimlerin bütçelerine daha çok kaynak aktarması gerektiğini belirterek, “Yardımcı olun, Ankara’dan kaynak aktarsınlar.” dedi. 2016 yılına dair bütçe rakamları hakkında söz alan Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı CHP’li Zeki Günen de belediye yatırımları ve çalışmalar hakkında bilgi verdi. 2015 yılında yapılan yatırımları sıralayan Günen, 2016 için de şeffaf ve açık bütçe hazırladıklarını söyledi. Gelir gider dengesinin sağlandığını, bütçede önceki yıla oranla yatırım payının arttığını, buna karşılık temsil, ağırlama ve tanıtım giderlerinde yüzde 50’ye varan tasarrufa gidildiği kaydetti.

YATIRIM BÜTÇESİ YÜZDE 17 ARTTI

Konak Belediyesi’nin 2016 yılı bütçesinde ana payı, 57 milyon 427 bin lirayla personel giderleri alırken yatırımlara 45 milyon 950 bin lira ayrıldı. Fen işleri ve temizlik hizmetleri de yeni bütçede önemli oranda yer tutarken temizlik hizmetlerine 60 milyon 200 bin, fen işlerine 39 milyon lira, kamulaştırma giderlerine 13 milyon 800 bin lira ayrıldı. Bütçede tasarrufa da gidilerek temsil, ağırlama ve tanıtım giderleri yüzde 50 oranında düşürüldü. Restorasyon ve rölöve çalışmalarına önemli ölçüde pay ayrılırken sokak sağlıklılaştırma ve muhtelif alanlarda yeni park projeleriyle yeni pazaryerleri yapımı da yer aldı.