Ankara İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği, kuzu eti tüketimini özendirmek ve artırmak amacıyla Hıdırellez’e özel bir kampanya düzenleyeceğini duyurdu. Birlik Başkanı Hasan Kılınç yaptığı açıklamada, Hıdırellez ile birlikte bir farkındalık oluşturmayı amaçladıklarını belirterek, “Hıdırellez Türkiye’nin 7 bölgesinde de farklı gelenek ve göreneklerle kutlanıyor. Ama tüm kutlamalarda değişmeyen iki şeyden biri ateşten atlamak diğeri ise kuzu etinden yapılmış yemeklerden oluşan ziyafet sofralarıdır.” dedi.

Hıdırellez’de baharın ilk kuzusunu yiyenlerin sağlık ve şifa bulacağına dair bir inanış olduğuna dikkat çeken Başkan Kılınç şöyle devam etti: “Hıdırellez bayramı ile birlikte yazın gelişi kutlanır. Küçükbaş hayvan yetiştiricileri için Hıdırellez’in 2 açıdan önemi var. Birincisi Hıdırellez ile birlikte baharın müjdeleyicisi kuzu doğumlarına kutlanır. İkinci boyutu ise bu kutlama etkinlikleri sırasında Hızır’ın ayak bastığı topraklarda yetişen otlarla beslenen kuzuların etinden yapılan yemeklerden oluşan ziyafet sofralarıdır. Bu bazı bölgelerde kuzu çevirme olurken bazı bölgelerde kuzu ciğeri. Hatta Hıdırellez yahnisi olarak bilinen bir yemek bile mevcuttur.”

UNESCO MİRASINA ADAY

Hıdırellez kutlamalarının Ankara için ayrıca bir öneme sahip olduğunu belirten Başkan Kılınç, “Hıdırellez'in UNESCO'nun 'İnsanlığın Somut Olmayan Kültür Mirası Listesi'ne alınması amacıyla 2010 yılında çalışmalar başlatıldı. Bu çalışmalarda Ankara ili Etimesgut ilçesine bağlı Fevziye köyünde gerçekleşen geleneksel Hıdırellez şenlikleri ile Bulgaristan Rusçuk’ta yapılan şenlikler karşılaştırıldı. Ankara’da Hıdırellez halkın geniş katılımıyla bahar bayramı olarak kutlanır. Ankara’nın hemen hemen tüm ilçelerinde gerçekleşen kutlamalarda kuzu çevirme, Hıdırellez yahnisi, kuzu etinden yapılan Ankara Tava yemeği de Hıdırellezlerin vazgeçilmezi arasındadır.” izahında bulundu.

Yemek kültürü konusunda ciddi bir kültürel erozyon yaşandığına da değinen Kılınç, “Toplum olarak koyun ve kuzu eti arasındaki farkı bile bilmiyoruz. Dilimizde sadece kırmızı et diye bir kavram var. Hıdırellez’in ve Hıdırellez’deki kuzu etinden yapılan yemeklerin tüketilme adetinin yeni kuşaklara aktarılması bizim için çok önemli. Sağlıklı beslenme ve toplumumuzdaki protein kaynaklarını doğru kullanmak adına daha bilinçli tüketiciler olmalıyız.” dedi.

Başkan Kılınç açıklamasını “Hıdırellez’e özel düzenlenen kampanyamızda insanlara, asırlardır devam ettirilen Hıdırellez geleneklerini, kuzu eti yemekleri yeme adetini, küçükbaş hayvancılığın tarihsel, kültürel, ekonomik ve toplum sağlığı açısından önemini anlatacak, ‘Doğal beslenen ve doğadan beslenen’ kuzularımızı Hıdırellez’de tercih edin diyeceğiz’ ifadeleriyle tamamladı.