Melikşah Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Şen, Koza İpek Holding bünyesindeki şirketlere hukuk dışı uygulamayla kayyum atamasıyla ilgili değerlendirmede bulundu. Prof. Dr. Şen, “Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talebi üzerine Ankara 5. Sulh Ceza Hakimliği'nin Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 133. maddesine dayanarak, bünyesinde Bugün ve Millet gazeteleri ile Kanaltürk ve Bugün televizyon kanallarının bulunduğu Koza İpek Holdinge ait 22 şirkete kayyım atanması kararı hukuk dışı ve keyfi bir uygulamadır.” dedi.

Koza İpek Holding şirketlerine yönelik kayyum atamaları konusunda soruları cevaplayan Dekan Prof. Dr. Murat Şen, şunları kaydetti: “Şirketlere, kayyum atanması Anayasa’da ve uluslararası sözleşmelerde güvence altına alınmış mülkiyet hakkı, serbest teşebbüs hakkı gibi temel insan haklarının sınırlandırılması olacağı için kanun koyucu tarafından sıkı ve ağır şartlara tabii tutulmuştur. Söze konu şirketlere CMK`nın 133. maddesi gereğince kayyım atanması, diğer kayyum atanmalarına göre daha istisnai bir nitelik taşımaktadır. İlgili hükme göre, bir ticaret şirketine kayyım atanabilmesi için TCK`da sayılı 9 suçtan birinin şirketin faaliyeti çerçevesinde işlenmekte olduğu hususunda kuvvetli şüphe sebepleri mevcut olmalıdır. Kamuoyuna yansıyan bilgilere göre, Koza İpek Holdinge kayyım atanmasına neden olan suçların TCK’nun 314. ve 315. maddelerindeki 'silahlı örgüt veya bu örgütlere silah sağlama' suçları olduğu söylenmektedir. Oysa ki, sözü edilen suçun bulunduğuna dair kesinleşmiş bir mahkeme kararı bulunmadığı gibi kuvvetli şüpheyi çağrıştıracak somut delillerin de olmadığı bilinmektedir. Ayrıca tedbir amaçlı bir karar olan kayyım ataması kararının amacını da aştığı görülmektedir.”

“Yapılan açıklamalardan anlaşıldığı üzere, söz konusu karar Anayasada ve uluslararası sözleşmelerde düzenlenmiş mülkiyet hakkı, serbest teşebbüs hakkı, masumiyet karinesi gibi temel hak ve özgürlüklere aykırıdır” diyen Melikşah Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı, sözlerini şöyle tamamladı: “Bu tür hukuk dışı kararlar, insanların hukuka güven duygusunu kaybetmelerine, ülkemizin uluslararası arenada yalnızlaşmasına ve adil yargılanma ilkesinden uzak bir görünüm çizmesine neden olmaktadır.”