Berlin’de dolandırıcılar Berlin Kişisel Verileri Koruma Dairesi adına telefon edip kredi kartı sahiplerinden kart numarasını veya banka bilgilerini öğrenmeye çalışıyor. Daire Başkanı Alexander Dix "Bu tür telefonlara kanmayın." uyarısını yaptı. Berlin’de dolandırıcılar kolay yoldan para elde etmek için yeni yöntemler denemekten bıkmıyorlar. Bu kez de Berlin Kişisel Verileri Koruma Dairesi’ni kirli emellerine alet ettiler.

Berlin Kişisel Verileri Koruma Dairesi Başkanı Alexander Dix kredi kartı dolandırıcılarının sadece başında bulunduğu dairenin değil bazı hallerde kendi adını da kullanarak kredi kartı sahiplerine telefon ettiklerini ve kredi kartı sahiplerinden kart numarasını veya banka bilgilerini söylemelerini istediklerini bildirdi. Berliner Morgenpost Gazetesi’ne konuşan Berlin Kişisel Verileri Koruma Dairesi Başkanı Dix dolandırıcıların özellikle yaşlı insanlara göz diktiklerini ve telefonla iletişim kurdukları yaşlı insanları daire adına ön ödemeli kart olarak da bilinen prepaid kartlarından almaya ve daha sonra kart numarasını kendilerine bildirmeye zorladıklarını belirtti.

BU TÜR TELEFONLARA KANMAYIN

Başkan Dix Berlinlilere seslenerek, “Bu tür telefonlara kanmayın" çağrısında bulundu. "Eğer siz bizimle irtibata geçmediyseniz bizim dairemiz sizi aramaz. Kredi kartı bilgilerinizi veya bankayla bağlantılı bilgilerinizi ise biz asla telefonda sormayız." diyen Berlin Kişisel Verileri Koruma Dairesi Başkanı, internet üzerinden yapılan dolandırıcılıklara da dikkat çekti ve „İnternet üzerinden alışveriş yapmadığı halde yapmış gibi fatura gönderilen ve gönderilen faturaları ödemeye zorlanan insan sayısı çok arttı. Bu tür alışverişlerde çok dikkatli olmak lazım“ şeklinde konuştu.

KREDİ KARTI KOPYALANIYOR

Edinilen bilgilere göre kredi kartı dolandırıcılığının en tehlikelisini kopyalama yoluyla yapılanlar oluşturuyor. Kopyalanan karttaki tüm bilgiler gerçek olduğu için dolandırıcılığın ispatı da mümkün olmuyor. Dolandırıcılar kart bilgilerini genellikle internetten temin ediyorlar veya çalıntı kartlarla eylemlerini gerçekleştiriyorlar. İnternette şirket ve kişilerin güvenlik şifrelerini aşarak, kart numaraları ve özlük bilgilerini çalan dolandırıcılar elde ettikleri bilgilerle sipariş veriyorlar. Bu nedenle kredi kartı sahiplerinin kişisel bilgilerini internette güvenli olmayan sitelere göndermemeleri tavsiye ediliyor.

Dolandırıcılar hesap yönlendirmek suretiyle de can yakıyorlar. Bu yöntemde ise kart sahibinin kimlik bilgileri, kredi kartı bilgileri öğrenilerek bankaya telefonla veya formla başvuru yapılıyor. Eldeki bilgilerle kartın adresi değiştiriliyor ve bir süre sonra kaybolma bahanesiyle yeni adrese yeni kart isteniyor. Gelen kartın arkasına imza atan dolandırıcı kartı kendisininmiş gibi kullanmaya başlıyor.