Kurban Bayramı’na sayılı günler kala, kurban kesecek olanların rağbet gösterdiği bıçaklar bilenmeye başlandı. Çankırı’da 15 yıldır bıçak satışı ve bileme işi yapan Süleyman Gökeniş (53) kurban kesiminde kullanılacak bıçakların ele rahat oturanlardan tercih edilmesi gerektiğini söyledi.

"Bıçak kullanmak ustalıktır. Herkes bıçak kullanamaz." diyen Gökeniş, “Bir büyükbaş hayvanı kolayca kesmenin yolu keskin bıçaklardan geçer. Hayvan ilk kesildiği zaman eti biraz sert olur o yüzden ele rahat oturan bıçaklar tercih edilmelidir. Bundan dolayı bıçak alırken kullanacak kişi denemelidir.”

"Tek bir bıçakla bütün kurbanı kesmek yerine her bir parça için farklı boyutlarda bıçak kullanılmalı" diyen Gökeniş, “Kurban kesmek, kemik sıyırmak veya da etleri küçük parçalara ayırmak için çeşitli bıçaklar kullanılmadır. Bunlar kemik üzerinden et sıyırmak için esnek bıçak tercih edilebilir. Veya kemik parçalamak için satır kullanılabilir. Ama hangi bıçağı kullanırsak kullanalım bıçak keskin olmalı ve kurbana zarar vermemelidir” ifadelerini kullandı.

'ETİN YAĞINI AYIRMAK İÇİN KESKİN BIÇAK KULLANILMALI'

Etin deri ve yağını temizlerken keskin bıçak kullanılmasının hem zamandan tasarruf sağlayacağını hem de ete zarar vermeyeceğini vurgulayan Gökeniş, “Et üzerinden yağı ayırmak zahmetli ve zor bir iştir. Bu yüzden keskin ve uzun bıçak tercih edilmeli yağ kaygan olduğundan ele gelmemesi için özen gösterilmelidir. Kullanılan bıçakları sık, sık bileylemek bıçağın kullanışını arttıracaktır.” uyarısında bulundu.

KURBAN BIÇAKLARININ FİYATI 15 İLE 50 TL ARASINDA DEĞİŞİYOR

15 senedir bıçak satışı ve bileyleme işi yapan Gökeniş, “Bu yıl bıçaklara pek rağbet yok geçen sene daha iyi satış yaptık. Bayrama az bir süre kaldı ama beklenen hareketlilik olmadı. Kurban bıçaklarının fiyatı 15 liradan başlıyor, 50 liraya kadar çıkıyor. Bu bıçakların fiyatlarının değişmesinin sebebi kalitelerinden kaynaklanıyor. Vatandaşlar, kurbana fazla acı çektirmemek için daha çok yeni bıçak alımına yöneliyorlar. Alınan kurban kadar kullanılan bıçakta önemlidir.” dedi.