Küresel Doktorlar Ege Sağlık Federasyonu (ESAFED), dünyanın dört bir yanına sağlık götürmeye devam ediyor. ‘Dünya İyileşinceye Kadar’ sloganıyla hareket eden gönüllü sağlık çalışanları, aynı anda 6 projeyle milyonlarca insanın imdadına koşuyor. Binlerce insanın yeniden görmesini sağladıklarını aktaran Federasyon Genel Sekreteri Halil Güner, yaptıkları çalışmaların başında ‘Küresel Katarakt Projesi’ geldiğini, Afrika’da yaşayan 15 milyona yakın kişinin katarakt sebebi ile kör olarak yaşadığını anlattı. Gün ışığının dik gelmesi, yetersiz beslenme ve çöl fırtınaları sebebiyle Afrika’lıların gün ışığı göremediğini, açlık ve çaresizlik içinde mücadele verdiğini belirten Güner, “Bu insanların yeniden görmesi için ameliyat başına ortalama 100 dolar para harcanıyor. Şu ana kadar 20 bini aşkın kişi yeniden görmesini sağladık. Siz görürseniz onlarda görecek.” dedi.

İkinci projelerinin ise kadınların dramı haline gelen Obstetrik Fistül, yani idrar tutamama hastalığı olduğunu aktaran Güner, ortalama 250 dolara mal olan bu ameliyatların kadınların birçoğunu ölümden kurtardığını kaydetti. Anne adayının çocuk yaşta olması, beden yapısının doğum yapabilecek gelişmişliğe ulaşmaması, sezaryenle doğum yapması gerekirken, yardımsız doğum yapan kadınlarda görülen bu hastalığın Afrika’da 2 milyon annede görüldüğünü, bu hastalıktan yüzünden kadınların eşleri tarafından kötü koku sebebiyle terk edildiklerini belirtti.

Küresel Çocuk Sağlığı Projesinin de kara kıta Afrika’da umut ışığı olduğunu belirten Halil Güner, “Maalesef Afrika’da her 5 saniyede 1 çocuk ölüyor. Her 6 bebekten birisi 5 yaşını göremeden bu dünyadan göçüyor. 20 milyon çocuk yetim büyürken milyonlarca çocuk, hiç doktor yüzü göremiyor. Bizim bu projemizle kötü beslenme sebebiyle yaşam mücadelesi veren milyonlarca çocuğa ulaşmayı hedefliyoruz. Bir çocuk dahi olsa yaşam hakkını kaybetmemesi ve geleceğe güvenle bakabilmesi için uğraşıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Afrika’da yaşanan hastalıkların başında kötü beslenme geldiğini, bu durumun ise ağız ve diş hastalıkları üzerinden diğer sağlık sorunlarını da tetiklediğini ifade eden Halil Güner, “Bu konu içinde Küresel Ağız ve Diş Sağlığı Projesi’ni geliştirdik. Bazı Afrika ülkelerinde diş doktoru ve diş merkezi hiç yok, bazılarında ise çok ilkel şartlarda hizmet veriyor. Köşe başlarında hijyenden yoksun bir penseyle yapılan birçok diş çekimi, hüsranla sonuçlanıyor. Bu durumu tersine çevirmek için ihtiyaç duyulan ülkelere diş hekimlerimiz gönüllü olarak gönderiyoruz. Gerektiğinde ücretsiz diş merkezleri kurarak hizmet vermeye çalışıyoruz.” şeklinde konuştu.

Küresel Sağlık Eğitimleri Projesi ile de gittikleri ülkedeki sağlık çalışanlarının da eğitimlerine destek verdiklerini vurgulayan Güner, “Gittiğimiz ülkelerde bize destek veren sağlık çalışanlarının eğitimini ihmal etmiyoruz. O ülke sağlık çalışanlarına balık tutmasını da öğretiyoruz. Bu sayede yapılan sağlık hizmetlerini katlayarak devam ediyoruz. Sağlık alanında yapılabilecek en kalıcı yardım ve yatırımın bu ülke insanlarının eğitiminden geçtiğine inanıyoruz. Bu kapsamda 8 ülkeden 140 sağlık personeli Türkiye’ye getirilerek eğitim almaları sağladık. Ayrıca 6 ülkede yüzlerce sağlık personeline yerinde eğitimler verdik.” şeklinde yapılan çalışmaları aktardı.

Küresel Acil Sağlık Yardımları Projeleri kapsamında ise ihtiyaç duyulan Afrika ülkelerinde ihtiyaç duyulan branşlarda, 15 günlük sağlık taramaları ve cerrahi operasyonlar planladıklarını söyleyen Güner, bu çalışmalarda ilaç, gıda, elbise dağıtımları da gerçekleştireceklerini kaydetti. Bunun yanında Somali Tıpta Uzmanlık Projesine de destek verdiklerini ifade eden Güner, "Somali tarihinde hiç yapılmayan tıpta uzmanlık çalışmaları başlatıldı. Somali Sağlık Bakanlığı işbirliği ile Tıpta uzmanlık yönetmeliği hazırlandı. Uzmanlık eğitimi müfredatı hazırlandı. Bu eğitim, Deva Eğitim ve Araştırma Hastanesinde devam Ediyor. Bu sayede dünya ile entegre uzmanlar yetiştirmek. Somali Sağlık Bakanlığı da bu konuda bizlere çok güveniyor.” diye konuştu