Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Parlamentosu’ndan bir grup parlamenter, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ni ziyaret etti. Belediye eş başkanları Fırat Anlı ve Gültan Kışanak’la görüşen heyet, Şengal, Mahmur ve Kobani’de Kürtlerin topraklarına ve evrensel değerlere sahip çıkarak birlikte can verdiğini dile getirdi.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Parlamentosu’ndan Ali Halo, Salar Mahmood, Mohammededali Yaseen Taha, Evar İbrahim Hussein, Najeeba Lateef Ahmed, Kamal Yalda Margooz, Bahar Abdulrahman Mohammed, Parwa Ali Hama ve Amanj İsmael Othman’dan oluşan heyetin Diyarbakır’daki temasları devam ediyor. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesini ziyaret eden heyeti, Eş Başkan Fırat Anlı ile Gültan Kışanak, Bağlar Belediyesi Eş Başkanları Eşref Güler ile Birsen Akat Kaya, Kayapınar Belediyesi Eş Başkanı Mehmet Ali Aydın, Belediyenin Genel Sekreteri Fethi Süvari, Genel Sekreter Yardımcımız Rojda Balkaş, Meclis üyelerimizden Erkan Erenci, Zahit Çiftkuran, A. Serra Bucak Küçük eşlik etti. Belediye Eş Başkanı Fırat Anlı, "Halkımız nasıl bu yüzyılda özgürlüğünü eline almışsa birlikte bu çetelerin saldırılarını da boşa çıkaracaktır. Ortadoğu’da Kürt, Türk, Fars, Arap, Ermeni halkı ile Ezidi, Alevi, Sunni, Şii, Musevi ve İsevi inancı ve diğer inançlar birlikte yaşayacaklar." dedi.

HALO: DİYARBAKIR’I ŞEYH SAİD’İN DİYARI OLARAK BİLİYORUZ

Ardından konuşan parlamenter heyetinin sözcüsü Ali Halo ise Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Parlamentosu, başkanı ve halkı adına herkesi selamladı. Diyarbakır’ı Şeyh Said’in diyarı olarak bildiklerini anlatan Halo, bölgeyle ilişkilerin gelişimini önemsediklerini kaydetti. Halo, şunları söyledi: "Siyasal ilişkilerimiz daha iyi bir düzeye girmiş bulunmaktadır. Kültürel ve sosyal anlamda da biz birlikte ilişkilerin geliştirmesinden yanayız. Ortadoğu’da oluşan yeni dönemde, bizim arzumuz Kürtlerin birlikte siyasi, sosyal, ulusal ve kültürel anlamda daha büyük kazanımlar elde etmesidir. IŞİD, bugün Ortadoğu’da büyük bir tehdittir. Bu örgütün ajandasının büyük bir bölümü Kürdistan topraklarına yöneliktir. Dolayısıyla bizim için ulusal birliktelik; tüm oluşumlarla (Ezidi, Şebek, Türkmen, Asuri-Keldanisi) birlikte kurmak önemlidir. Görünen o ki bazı çevreler, dolaylı ve dolaysız IŞİD’i destekliyorlar. Dolayısıyla bizim Kobani, Kerkük ve Mahmur’da kazanmamız, demokrasi dünyasının kazanması demektir."

Eş başkan Gültan Kışanak ise ziyaretin demokrasi mücadelesi için de büyük bir adım olduğunu ifade eden Kışanak, heyetin yarısının kadın olmasının Kürtlerin kadın mücadelesine ne kadar önem verdiğini gösterdiğine, ayrıca farklı siyasi partilerden temsilcilerin olmasının demokrasi anlayışının bir göstergesi olduğuna dikkat çekti. Kışanak, Kürtlerin özgürlük mücadelesinin tüm Ortadoğu’ya eşitlik ve özgürlük getirecek nitelikte olduğunu, bunun IŞİD saldırılarına karşı Şengal’de, Kobani’de, Mahmur’da sergilenen direnişte ortaya çıktığını belirtti. Kışanak, "Tüm dünyanın bunun kıymetini ve önemini bilmesi gerekir. Dilimizi, toprağımızı, kimliğimizi savunuyoruz ama aynı zamanda tüm insanlık değerlerini savunan bir halkız. Sizlere bir kez daha hoş geldiniz diyorum. Halkımıza bu demokrasi yürüyüşünde başarılar diliyorum." dedi.

Konuşmaların ardından karşılıklı plaketler verildi. Ziyarette sadece Kürdistan bayrağının olması dikkat çekti.