Sivas’ta gözaltına alınan polislerden Hasan Gürkan’ın avukatı Nurullah Layık, Sivas Cumhuriyet Başsavcılığı’nın gözaltına alınan polislerin Madımak dosyasıyla alakalarının olmadığı yönündeki açıklamasına cevap verdi. Avukat Layık, “Madem Madımak dosyasıyla ilgileri yoksa Neden şimdiye kadar ifadesine başvurulan polislerin tamamına yakınına Madımak masasının hangi amaçla kurulduğu ve hangi yöntemlerle araştırma yapıldığına yönelik sorular yöneltilmiştir.” dedi.

Hasan Gürkan’ın avukatı Nurullah Layık, yaptığı yazılı açıklamada, 13 Mart 2015 tarihinde Madımak olaylarını araştıran polislere Sivas merkezli operasyon yapıldığını hatırlatarak, "Operasyon kapsamında 38 polis hakkında soruşturma başlatılmıştı. Soruşturma kapsamında her ne kadar Başsavcılık açıklamasında adliyeye sevk edildikleri söylense de, şimdiye kadar, 36 kişinin ifadesi alınmış olup; diğer iki kişinin ifadesi alınmamıştır." diye konuştu.

“İFADELERDE MADIMAK MASASI İLE İLGİLİ SORU SORULUYOR”

Avukat Nurullah Layık açıklamasında Cumhuriyet Başsavcılığının açıklamasına tepki göstererek, "Akşam saatlerinde Sivas Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından ilk bakışta çalakalem hazırlandığı anlaşılan basın açıklamasında, yapılan soruşturmanın Madımak olaylarını araştıran polislere yönelik olmadığı belirtilmesine karşılık,Neden şimdiye kadar ifadesine başvurulan polislerin tamamına yakınına Madımak masasının hangi amaçla kurulduğu ve hangi yöntemlerle araştırma yapıldığına yönelik sorular yöneltilmiştir?" ifadesini kullandı.

Savcılığın Müfettiş raporlarının adli soruşturmanın dayanakların biri olduğunu açıklayarak, soruşturmanın hukuka aykırı olduğunu alenen kabul ettiğini savunan Avukat Nurullah Layık, şunları söyledi: "Savcılık hukuken hiçbir belge niteliği taşımayan, ne idari ne de adli soruşturmaya konu edilmesi mümkün olmayan istihbari dinlemeleri ifşa eden müfettiş raporlarının soruşturmaya dayanak teşkil ettiği açıkça bildirilmiştir. Ancak soruşturma dosyasındaki Müfettiş raporlarının adli soruşturmaya konu edilmesi hukuka aykırıdır. Bunu da Başsavcılık yaptığı açıklamayla alenen kabul etmiştir."

"POLİSLER CUMHURBAŞKANININ TALİMATIYLA SORUŞTURMA YAPMIŞTIR"

"Ayrıca savcılık tarafından yapılan açıklamada, iletişimin denetlenmesinin ceza usul yasasına göre, yapılması gerektiği yönündeki açıklaması dosya içeriğinden ve dosyaya konu belgelerden ne kadar habersiz olunduğunun açık göstergesidir." diyen polis avukatı, şu ifadeleri kullandı: "Zira gözaltında bulunan polislere ceza usul yasasına aykırı dinleme yaptıkları ile ilgili bir soru sorulmamış, sadece Madımak olaylarını araştırırken Mahkemeden alınan önleme dinlemelerinin neden yapıldığına yönelik sorular sorulmuştur. Soruşturmanın amacının yeniden açılan Madımak dosyasını akamete uğratma amacı taşıdığı açıktır."

"POLİSLERİN SAVUNMA HAKLARI İHLAL EDİLİYOR"

Avukat Nurullah Layık, Soruşturmanın başından beri, polis avukatlarına dosyada gizlilik kararı olmaması ve yazılı olarak talep edilmesine rağmen; dosyanın fotokopisinin verilmediğini kaydederek "Bu husus açıkça savunma hakkının ihlal edilmesidir. Soruşturma savcısı tarafından ifade tutanakları imzalanmamakta, avukatlara imzasız ifade tutanakları verilmektedir." açıklamasını yaptı.