Antalya'da büyük tepkilere neden olan, 200 ile 800 yıllık sedir ve kızlçam ağaçlarının kesildiği Hisarçandır'ın Ekizce Yaylası'ndaki mermer ocağı için mahkeme, yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Ekizce'nin de içinde yer aldığı toplam 4 mahalleden oluşan Hisarçandır köylüleri, mermer ocağının kapatılması için mahkemeye başvurdu. Köylülerin başvurusunu değerlendiren Antalya 2. İdare Mahkemesi, dava süresince telıfisi ağır zararlara yol açacağı gerekçesiyle mermer ocağı için yürütmeyi durdurma kararı verdi. Mermer ocağını işleten firmanın bir hafta içerisinde karara itiraz hakkı bulunuyor.

Birçok hayvan ve bitki için doğal yaşam alanı olan Ekizce Yaylası, 800 yıllık sedir ağaçlarına da ev sahipliği yapıyor. Ekizce, ayrıca EXPO 2016'nın sembolü olan endemik bitki Paeonia Kesronensis (şakayık) bitkisinin doğal yaşam alanı olarak biliniyor.

Kararla ilgili değerlendirmede bulunan A Platformu Sözcüsü Hediye Gündüz, "Antalya halkı, 7'den 70'e birlik olup Ekizce ormanlarına sahip çıkmıştır. Aralık 2014'te sedirlerin kesilmeye başlamasıyla birlikte; Ekizce sedirlerini korumak için en başta Hisarçandır köylüleri ve bölgenin diğer köylüleriyle birlikte çevreciler, doğa yürüyüşçüleri, dağcılık kulüpleri, bisiklet grupları, dernekler, sendikalar, partiler ve platformlar olarak; 7'den 70'e her yaş grubundan Antalyalı doğasever konuya sahip çıkmış ve Ekizce sedirlerinin korunması için 49 demokratik kitle örgütü ortak çalışma yürütmüşlerdir. Bu kuruluşlar bölgede ve Antalya'da değişik kereler ortak basın açıklaması ve diğer değişik etkinlikler yaparak mermer ocağına karşı çıkmışlardır. Yürütmeyi durdurma kararı sevinç yaratmıştır." şeklinde konuştu.