CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, MİT TIR’larıyla mühimmat taşındığına ilişkin görüntülerle ilgili açıklamada bulundu. Tanal, "Yani devletin suç işleme imtiyazı yok. Eğer suç işlemek devlet sırı sayılırsa o ülkenin adı aşiret devleti olur." dedi.

Mahmut Tanal, MİT TIR’larıyla mühimmat taşındığına ilişkin görüntüleri yayınlayan Cumhuriyet gazetesinin haberine ilişkin Kartal'daki Anadolu Adalet Sarayı önünde açıklamalarda bulundu. "Devletin suç işleme imtiyazı yok." diyen Tanal, "Suç devlet sırrı olamaz. Suç devlet sırrı olamayacağına göre devletler hukukla yaşar. Siz hukuku bir tarafa atarsanız devletler yaşayamaz. Şimdi bu MİT TIR'ları ile ilgili Adana ve Hatay'da gelen ihbar var. Deniliyor ki 'bu araçlarda silah ve bomba yüklü' şimdi bu ihbarlar geldiği zaman mesela çevremizde emniyet mensupları bulunduğu zaman ve böyle bir ihbarı aldığı zaman hemen gelip yetkili cumhuriyet savcılığına ihbarda bulunuyorlar. 'Efendim plakalar bu böyle bir ihbar var. Biz ne yapalım?' diyorlar. Savcı da o TIR'larla ilgili yakalama ve durdurma emri veriyor." açıklamasını yaptı.

'TIR'LAR MİT'E AİT DEĞİL'

Silah taşınan TIR'ların MİT'e ait olmadığını iddia eden Tanal, "Adı MİT TIR'I aslında bütün kamuoyu bilsin ki bunlar MİT TIR'I değil. Bu araçların ruhsatı MİT'e ait değil. Bu araçlar kiralanmış ve bu araçlar özel araç. MİT TIR'ı diye hitap ediliyor. Taşınan bu mühimmat, silahla ilgili Böyle bir ihbar var ve durduruyorlar. Arkasından sivil araç geliyor 'durduramazsınız' diyor. Kim siniz deniliyor. 'MİT personeliyiz' diyorlar ama kimlik göstermiyorlar. Eşyanın mite ait olduğuyla ilgili belgeyi de göstermezler. Orada tartışmalar çıkar. " diye konuştu.

MİT'in silah taşıma diye bir görevinin olmadığını belirten Tanal, "MİT kanunun 4. maddesi uyarınca MİT istihbarat bilgi yapar. MİT silah taşıyamaz. Onun içerisinde silah değilde ceset olsaydı ne olurdu? Onun içerisinde eroin olsaydı ne olurdu? Yani devletin suç işleme imtiyazı yok. Eğer suç işlemek devlet sırı sayılırsa o ülkenin adı aşiret devleti olur. O ülkenin adı hukuk devleti olmaz. Çünkü bugün siz o silahlar ve mühimmatları nereye götürüyorsunuz? Bu silahı kime teslim ediyorsunuz? Terör örgütlerine teslim ediliyor. Terör örgütlerine teslim edilen silahlar yarın öbür gün Türkiye Cumhuriyeti devletine yönelmiş olur. Belkide şuanda PKK'nın kullandığı silahlarda bu silahlar olabilir. Bu silahların nereye gittiğini kimse ispatlayabiliyor mu? Gittiği adres belli; IŞİD, El Nusra götürülen adres terör örgütüdür." ifadelerini kullandı.

Suç işleyenlerin dışarıda dolaştığını aktaran Tanal şunları dile getirdi: "Burada bu güne kadar güzide olan kurumumuz Adalet sarayı dediğimiz, savcıları, yargıçları ve TSK üyelerine dediler ki 'bunlar terör örgütüdür' ve hükümete darbe yapıyorlar denildi ya kardeşim asıl darbeyi yapan sizsiniz. Dünya da silah tutuklayan savcısı içeride olan tek devlet Türkiye dir. 4 savcı ceza evinde. Burada suç işleyenler silah taşıyan, sevkıyatı yapan dışarıda. Evrensel kanunlar çerçevesinde görevini yapan savcılar ve 17 TSK üyesi içeride."