Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından trambüsün yanmasına ilişkin geniş çaplı araştırma yapmak amacıyla komisyon oluşturuldu. Malatya’da 8 ay yolcusuz test sürüşü yaptıktan sonra, 6 gün önce yolculu test sürüşlerine devam eden trambüs Ankara'da Bozankaya Grup tarafından üretilmişti.

Malatya Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan yazılı açıklamada, dün gece 22:25 sularında 4407 numaralı trambüs aracının İnönü Üniversitesi İlahiyat Fakültesi durağında henüz belirlenemeyen bir nedenle yanmaya başladığı hatırlatıldı. Yangın sonrası araç sürücüsünün yolcuları ivedilikle tahliye ettiği anlatılan açıklamada, “Meydana gelen olayda herhangi bir yaralanma veya can kaybı olmamıştır. Herhangi bir vatandaşımızın zarar görmemesi bizim için teselli vesilesi olmuştur” denildi.
Yangının neden ortaya çıktığını ilişkin hem adli hem de idari soruşturmaların sürdüğü vurgulanan açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Emniyet Müdürlüğümüze bağlı Olay Yeri İnceleme Ekipleri tarafından yangın mahallinde gerekli incelemeler özenle yapılmıştır. Adli ve İdari soruşturma süreci devam etmekte olup, her türlü ihtimal titizlikle değerlendirilmektedir. Yangının meydana geliş nedenleri ile ilgili geniş çaplı araştırma yapmak üzere bir komisyon oluşturulmuştur. Komisyonumuz, Uluslararası Bağımsız Kuruluşlardan, Sanayi ve Ticaret Bakanlığımız Uzmanlarından, saygın ve alanlarında otorite olan Bilim Adamlarımızdan teknik destek alarak olayın aydınlatılması için yoğun bir çalışma başlatmıştır. Yapılmaya başlanan inceleme ve soruşturmaların sonucu oluşacak teknik rapor, şeffaflık çerçevesinde saygıdeğer kamuoyu ile paylaşılacaktır.”

Araçların garantili olması nedeniyle belediyenin maddi zararı olmadığının altı çizilen açıklamada, “Araçlarımız garanti kapsamında olduğu için Belediyemizin herhangi bir maddi kaybı söz konusu olmayacaktır; ama bir kez daha ifade edelim ki, bir vatandaşımızın burnunun dahi kanamamış olması bizim için her şeyden daha önemlidir” ifadeleri kullanıldı.

İLK YERLİ TRAMBÜS ARACIYDI
Malatya’da 8 ay yolcusuz test sürüşü yaptıktan sonra, 6 gün önce de yolcu alarak test sürüşlerine devam eden trambüs Ankara’da üretildi. Bozankaya Grup tarafından üretilen araçlar Türkiye’nin ilk yerli trambüsleri olma özelliğini taşıyor. Üzerlerindeki katener sistemiyle elektrik tellerine bağlanan, aynı zamanda dizel motorla da kullanılabilen trambüsler, 80 kilometre hız yapabiliyor. Her biri 270 kişi kapasiteli 10 trambüs, 8 aylık test sürüşleri sonrasında yolcu taşımaya başlıyor.