Manisa’da dört eğitim sendikası, Yalova’da kalp krizi sonucu hayatını kaybeden matematik öğretmeni Halil Serkan Öz’e, kısa bir süre önce, "Sen ne biçimsin öğretmensin? İnsanlar dışarıda görse dilenci zannedip para verir." diyerek hakaret eden Yalova Valisi Selim Cebiroğlu'na tepki gösterdi. Ortak bir açıklama yapan Türk Eğitim-Sen, Aktif Eğitim-Sen, Eğitim-İş ve Eğitim-Sen şubeleri, Cebiroğlu'nu istifa çağırdı. Sendikalar, mesleklerinin onurlarını çiğnetmeyeceklerini belirtti.

Yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi: "Eğitim emekçilerini her fırsatta itibarsızlaştıran, hakkını arıyor diye sokak ortasında polise dövdüren, çocukların ve gençlerin ufkunu açıyor diyerek eğitimcileri cezalandıran AKP, bu cinayetin diğer sorumlusudur, çünkü Vali Cebiroğlu, kendisine mutlak itaat edilmesini arzulayan ve muhalif her sesin susturulmasını destan yazmak olarak niteleyen bir hükümetin kendisine verdiği cebir görevini, insanlık onurunu ayaklar altına alarak yerine getirmiştir. Vali Cebiroğlu’nu şiddet ve esefle kınıyoruz. Kendini vali değil, sultan olarak gören bu arazlı anlayışı ayaklarımızın altına alıyoruz. Unvanı ne olursa olsun, hiç kimse yasaların üzerinde değildir. Uluslararası sözleşmeler, yargı kararları ve son olarak Anayasa Mahkemesi’nin kararıyla güvence altına alınmış sendikal eylemlere katılma hakkını gasp etmek kimsenin haddi değildir.”

İçişleri Bakanlığı’na çağrıda bulunan sendikalar, “Kendini yasaların ve yargının üzerinde gören bu vali derhal görevden alınmalı ve hakkında idari soruşturma açılmalıdır. Vicdanlarda zaten mahkum edilmiş olan Vali Selim Cebiroğlu, idari ve yargısal olarak da hakettiği cezayı almalıdır. Alsın ki bundan sonra kendisine mevzuatın verdiği yetki dahilinde yönetme görevini ifa etmekle yükümlü olanlar, bundan ibret alsınlar. Bizler bütün bu baskılara karşı mesleğimizin gerektirdiği saygı, sevgi ve paylaşımı okullarımıza ayak bastığımız ilk günden beri sahiplenirken özgürlük ve eşitliğin eğitimin ayrılmaz bir parçası olduğunun da bilincindeyiz. Ölümüne sebep olunan arkadaşımız Halil Serkan Öz için kimseyi yas tutmaya çağırmıyoruz; onurumuz, haklarımız ve emeğimiz için mücadele etmeye davet ediyoruz. Bu saldırıları bitirecek olan tek şey, örgütlü gücümüz olacaktır. Bütün eğitim çalışanları bilmelidir ki Halil Serkan Öz`ün ölümüne neden olanlardan hesap sormak onurumuza, mesleğimize, haklarımıza, emeğimize ve öğrencilerimize sahip çıkmaktır.” dedi.