Manisa’nın Gölmarmara ilçesinde 13’ü kadın 15 tarım işçisinin hayatına mal olan trafik kazasını tedbirsizliğe bağlayan oda temsilcileri, facianın ardından ortak çağrıda bulundu. Manisa Ziraat, Ticaret, Esnaf ve Borsa odalarının başkanları, tarım işçilerinin kontrolsüz ve denetimsiz taşınmamaları ve sigortaların yapılması gerektiğini belirterek yollarda sıkı denetim çağrısı yaptı.

Kazadan büyük üzüntü duyduklarını dile getiren Manisa Ziraat Odası Başkanı Mustafa Kaçire, kazanın süt tankeri şoförünün uyumasından kaynaklandığının iddia edilmesine rağmen tarım işçilerinin bir kamyonetin arkasında taşınmasının da uygunsuz olduğunu söyledi. Türkiye’de artık AB normlarının yakalanması gerektiğinin altını çizen Kaçire, “Eğer dün sabah saatlerinde bu işçilerimiz düzenli ve kontrollü bir şekilde taşınmış olsaydı şu anda yaşıyor olabilirlerdi. Şu bir gerçektir ki trafikte kurallara uymazsan, ölüm kaçınılmazdır. Ayrıca bu işçilerimiz sigortasız çalıştırılması konusunda gerekli tedbirler alınmalı. Tarım işçisi de olsa Sosyal Güvenlik Kurumu'nun kurallarına uyulması gerekir.” dedi.

Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap da özellikle tarım işçilerinin kontrolsüz şekilde taşınmasına karşı ciddi çalışmaların yapılması gerektiğini söyledi. Özkasap, "İnsanlarımız günlük yevmiye için canlarını ortaya koyuyorlar. Artık bu kontrolsüz taşımacılık konusunda ciddi çalışmanın yapılması gerekiyor. Özellikle trafiğin yoğun olduğu ana yollarda kontroller yapılmalı." diye konuştu.

Manisa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Hasan Geriter de kazanın süt tankeri şoförünün dikkatsizliğinden kaynaklandığının belirtilmesine karşın, kamyonetin arkasında tarım işçilerinin de taşınmasının hata olduğunu kaydetti. Tarım şehri olan Manisa'da kontrolsüz tarım işçisi taşımacılığına radikal önlemler alınması gerektiğini vurgulayan Geriter, "Yaşanan kaza hepimizi çok üzdü. Günlük 20 ile 40 lira yevmiye için insanlar ve çocuklarımız canlarından oldu. Tarım kendi Manisa'da artık radikal tedbirlerin alınması gerekiyor. 'Yapmayın demekle' bu işin önüne geçilmez. Kontrolsüz bir şekilde ana yollarda tarım işçiliği taşımacılığının önlenmesi için sert tedbirler alınması lazım. Ayrıca ucuz iş gücü diye bu işçilerimize sigorta yapılmaması, sigortasız olarak çalıştırılması da üzücü bir durum. Bu işçilerimizin sosyal güvence altına girmesi için devletimizin desteği ve hassasiyetle çalışması gerekiyor. Günlük 50 ile 60 lira yevmiye ve sigortalı çalıştırmak yerine günlük 20-40 lira arasında sigortasız tarım işçileri çalıştırılıyor. Neden, çünki; ucuz iş gücü olsun diye. İşte bu ucuz iş gücü sebebiyle insanlarımız canından oluyor. Bu konuda da gerekli radikal tedbirlerin alınması lazım." ifadelerine yer verdi.

Kamyonet arkalarında insan taşımacılığının önüne geçilmesi gerektiğini dile getiren Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Adnan Erbil şöyle konuştu: "Yetkililerden yapılan ilk açıklamalara göre kazanın TIR şoförünün uymasından kaynaklandığı belirtiliyor. Bu acı olay sonrasında bir kez daha sürücülerin yola çıkarken yorgun ve uykusuz olarak direksiyon başına geçilmemesi gerçeğini gözler önüne seriyor. Süt taşıyan TIR şoförünün kaç saattir trafikte olduğu ve bu kaza olana kadar geçen sürede yolda bir denetimden geçmediği anlaşılıyor. Manisa'mız tarım şehri. Bu mevsimde tarım işçilerinin yoğun mesai harcadığı, mevsimlik işçilerin tarlada çalıştırıldığı, Manisa'nın trafik akışında tarım işçilerinin taşıyan servis araçlarının yoğun bir şekilde trafikte olduğu bir dönem. Servis araçlarındaki emniyet kurallarına uymak ve denetimlerin sıkı olması gerekmekte. Tarım işçilerini taşıyan servislerin durumu ortada. Emniyet tedbirinden uzak, araçların kasalarında insanlar taşınıyor. Bunların öncelikle önüne geçmek lazım. Bunun için sıkı denetimlerin olması gerekmektedir.”