Milli Eğitim Bakanlığı'nın yönetici değerlendirme kılavuzu kapsamında mağdur ettiği 8 bin 400 okul müdürünü Danıştay'ın görevine iade etmesine rağmen kararı tanımamasının yankıları sürerken İzmir'de yeni bir gelişme yaşandı.

Yaşanan mağduriyetleri araştırmakla görevli MEB müfettişleri, İzmir'de görevden alınan 500'e yakın okul müdüründen 89'unun şikayet dilekçesini yerinde inceledi. Aralarında İl Milli Eğitim Müdürü ve yardımcısının da bulunduğu toplam 37 yönetici soruşturma geçirdi, şikayette bulunanlardan mağdur okul müdürlerinin de ifadelerine başvuruldu. Yapılan inceleme ve soruşturma sonucunda ise bürokratların yol açtığı mağduriyeti ortaya çıkaran bir rapor hazırlandı. Raporda, 3 ilçe milli eğitim müdürü ile 3 ilçe milli eğitim şube müdürünün görevlerini kötüye kullandıkları ifadeleri kullanılarak, haklarında Cumhuriyet Savcılığı’nın soruşturma açma talebine olumlu yanıt verilmesi istendi. Hazırlanan rapor daha sonra İzmir Valisi Mustafa Toprak’ın imzasıyla yürürlüğe girdi.

Müfettişlerin tespitlerinde, değerlendirme yapan amirlerle, değerlendirilen okul müdürünün birlikte çalışmadığı, bu durumun ise hiçbir şekilde izah edilemeyeceği belirtildi. Bu kapsamda Bergama İlçe Milli Eğitim Müdürü Nuri Kiraz, Bergama İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Sadettin Uysal, Foça İlçe Milli Eğitim Müdürü Şuayip Üner, Foça İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Mustafa Yaylalı, Gaziemir İlçe Milli Eğitim Müdürü Aydın Usman, Gaziemir İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Alpaslan Karaduman’ın görevlerini kötüye kullandıkları kararına vardıkları belirlendi.

Yaşanan mağduriyetleri değerlendiren Türk Eğitim-Sen İzmir 1 No'lu Şube Başkanı Merih Eyyup Demir şöyle konuştu: "Aralarında İl Milli Eğitim Müdürü Vefa Bardakcı ve yardımcısının da bulunduğu toplam 37 yönetici soruşturma geçirdi müfettişlerin haklarında soruşturmaya yer olmadığı kanaatine vardıkları diğer 31 yönetici hakkında ise avukatlarımız aracılığıyla Bölge İdare Mahkemesi'ne itirazda bulunduk. Şikayetler arasında, ilçe milli eğitim müdürlerinin, yönetici değerlendirme formu dediğimiz ek-1 formundaki kriterlerin tamamına yakınına sıfır puan vermeleri, İdare Mahkemeleri'nin yürütmeyi durdurma kararlarında geçen, yapılan işlemin somut bilgi ve belgeye dayanmadığı, somut bilgi ve belgeye dayandırılarak yeniden yapılandırılması gerektiği bu işlem yapılırken de yöneticinin görevine iadesinin sağlanmasının gerektiği belirtilmiş olmasına rağmen, söz konusu yöneticilerin görevlerine iade edilmeden, yeniden görevlendirme yaparak mahkeme kararlarına aykırı hareket etmişlerdir. Yönetmelik gereği altı aylık çalışma süresi aranmayan bir konuda kılavuzla altı ay çalışma şartı aranması izah edilemez bir çelişkidir. Yani yönetmelik ve kılavuz birbiriyle çelişiyor, bu Danıştay İdari Davalar Daireleri Kurulu'nda tespit edilmiş oldu. Bu bağlamda, bir ilçe milli eğitim müdürünün, okul yöneticisini değerlendirmesi için o kişiyle 6 ay görev yapması gerekiyor. Ancak, bazı ilçe milli eğitim müdürlerinin buna uygun olmadan, başka bir ilçede geçici görev yapan yöneticiyi değerlendirdiği ortaya çıktı."

'MAHKEME KARARINA UYULSUN'

8 bin 400 okul müdürünün Danıştay'ın kararına rağmen görevlerine iade edilmemesini eleştiren Demir, "Danıştay İdari Davalar Daireleri Kurulu'nun verdiği kararın en kısa sürede uygulanarak daha önce görevden alınan arkadaşlarımızın görevlerine iade edilmelerini, eğitim camiasındaki karmaşanın son bulmasını istiyoruz. Eğitimin temel sorunları için çalışma fırsatı yakalayarak çocuklarımızın geleceğine yön çizebilecek, onların başarılarını daha üst düzeye çıkartabilecek çalışmaların yapılmasını istiyoruz" dedi.