Kütüphane açılışı için memleketi Sivas’ta bulunan TBMM Başkanı İsmet Yılmaz’a üretimin durduğu demir çelik işçileri tepki gösterdi. İşçiler, Suriyeliler kadar değerlerinin olmadığını savunurken, Yılmaz ise “Erol Evcil’e gösteremediğiniz tepkiyi bize gösteriyorsunuz bu doğru değil” dedi.

TBMM Başkanı İsmet Yılmaz ve Kültür ve Turizm Bakanı Yalçın Topçu’nun katıldığı törenle açılan Şems-i Sivasi Halk Kütüphanesinin açılışı sırasında sonrası caddenin karşısında toplanan demir çelik işçileri taşıdıkları dövizler ve attıkları sloganlarla eylem yapmaya başladı. Polisin geniş güvenlik önlemi alırken işçiler fabrikanın üretiminin sık sık durduğunu ve maaşlarını alamadıklarını belirterek, tepkilerini ortaya koydu.

Meclis Başkanı İsmet Yılmaz ile görüşmek isteyen işçiler ile polis arasında yapılan görüşmeler sonrası kütüphanede görüşemeyen işçiler bir süre eylem yapmaya devam etti.

İŞÇİLER OY KULLANMAMA KARARI ALDI

Bazı işçilerin baret taktığı eylemde işçiler, Suriyeliler kadar değerlerinin olmadığını öne sürdü. İşçilerden Ahmet Tüzel, Cumhurbaşkanına seslenerek, 10 senedir demirçelik işçilerinin aç olduğunu öne sürdü. Ülkede mafyanın terörün bitirildiğinin söylendiğini kaydeden Tüzel, “Kimlere inanalım” dedi.

Sadece ekmeklerinin peşinde olduklarını ve aç olduklarını kaydeden İşçilerden İlhan Ceylan ise 1 Kasım’da yapılacak seçimlerde oy kullanmama kararı aldıklarını, hiçbir siyasinin oy istemek için kendilerine gelmemesini istedi. Ceylan, seçim günü meydanlarda olacaklarını kaydederek, seçim öncesi sorunlarının çözülmesini talep etti.

“EROL EVCİL’E SÖYLEMEDİĞİNİZ ŞEYLERİ BİZE SÖYLÜYORSUNUZ”

Tören sonrası işçilerin yanına gelen İsmet Yılmaz ile işçiler arasında tartışma yaşandı. Sendikayı ziyaret edeceğini söyleyen Yılmaz, eylemlerinin yanlış olduğunu belirterek sorunlarından haberdar olduğunu dile getirdi.

Erol Evcil’in hapiste olduğunu aktaran İsmet Yılmaz, yapacakları bir şey olmadığını kaydetti. Yılmaz ile bir süre görüşen işçiler, fabrika yönetimiyle mahkemelik olduklarını söylerken, İsmet Yılmaz ise mahkemeye müdahale edemeyeceğini ifade etti.

Meclis Başkanı Yılmaz işçilere, “Patronunuzu koruyorsunuz, bu gösteriyi onun şirketinin önünde yapmıyorsunuz. Ama tepkiyi bize gösteriyorsunuz” dedi.

Yılmaz, ‘Haksızlık karşısında susan dilsiz şeytandır’ pankartını göstererek, “Bize ve Başbakana karşı bağırıyorsunuz” diye konuştu.

Bu sırada işçilerden birinin Suriyelilere bakıyorsunuz, bize bakmıyorsunuz” demesi üzerine ise "Denizde bebeği gören bir insanın bunu dememesi gerekir çok ayıp bir şey” ifadesini kullandı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun 7 Haziran seçimleri öncesi geldiği Sivas’ta işçilere sorunlarının çözüleceği şeklinde söz verdiğinin hatırlatılması üzerine Yılmaz, “Banka teminat mektubu bir şirkete ait. Burası hukuk devleti. Adamın 20 şirketi var, bir şirketi diğer bir şirketin borcundan sorumlu tutamazsınız“ açıklamasını yaptı.

Bizim patron devletten daha mı büyük diyen bir işçiye de Yılmaz, “Sanki hakkınızı biz almışız gibi tepkiyi bize gösteriyorsunuz. Erol Evcil’e gösteremediğiniz tepkiyi bize gösteriyorsunuz bu doğru değil” sözlerini kullandı.

TBMM Başkanı İsmet Yılmaz daha sonra tadilatı biten Atatürk Kültür Merkezini gezdikten sonra Ankara’da meydana gelen olay nedeniyle programlarını iptal ederek Ankara’ya döndü.