Büyük bir gerilim içinde geçen 7 Haziran milletvekili seçimlerinin kazananı, tüm engellemelere rağmen Cihan Haber Ajansı (Cihan) oldu. Seçim sonuçlarının Cihan’dan ekranlara yansıtan medya yöneticileri de, seçimin markası haline gelen Cihan’ı övdü.

Fox TV Genel Yayın Yönetmeni Doğan Şentürk, Cihan’ın seçim sonuçlarını daha emin adımlarla verdiğini söyledi. Cihan'ın verdiği sonuçlara Anadolu Ajansı'nın saatler sonra gelebildiğini belirten Şentürk, bunun Cihan'ın değerini bir kat daha artırdığını kaydetti.

Cihan ile çalışmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Şentürk, "Biz artık klasikleşmiş, kendi arkadaşlarımız arasında da konuştuk 'Anadolu Ajansı önden koşar ama bir süre sonra Cihan'a gelir' ve nitekim böyle yapıyorlar. Bunu niye yapıyorlar? onu da anlamadım. Halbuki Cihan Haber Ajansı gibi emin adımlarla gitseler çok iyi olur. Önden açtılar, açtılar, açtılar… Sonra bir durdular, bir beklediler, bir frene bastılar. Sonra yavaş yavaş gördük ki Cihan Haber Ajansı'yla eşit oldu. Mesela sekizlerde dolaştırıyorlardı HDP'yi, bir süre sonra tabi bir baktık ki onlar da 10’a geldi. Cihan Haber Ajansı HDP'yi baştan beri 11’lerde gösteriyordu, saatler sonra Anadolu Ajansı, Cihan Haber Ajansı'nın HDP ile ilgili rakamlarına ve diğer partilerle ilgili rakamlarına geldi. Yani Cihan Haber Ajansı'nın daha ilk başta verdiği rakamlara Anadolu Ajansı saatler sonra gelebildi. Bu bariz bir şekilde gözlemlediğimiz bir konuydu." ifadelerini kullandı.

‘’IN DEĞERİ BİR KAT DAHA ARTTI’

Cihan Haber Ajansı'nın seçim sonuçlarıyla ilgili manipülasyon yapacağı yönündeki iddiaları da değerlendiren Doğan Şentürk, "Çok erken spekülatif sonuçları Anadolu Ajansı gösterdi. Ve bir baktık ki Cihan Haber Ajansı'nın verdiği sonuçlara yanaşabildi, sonrasında yanaşabildi. Yani HDP'yle ilgili yüzde 13’lere gece yarısında gelebildi Anadolu Ajansı. Bu da Cihan Haber Ajansı'nın değerini bir kat daha artırdı diye düşünüyorum." şeklinde konuştu.

Medya üzerindeki baskının istenen sonucu doğurmadığına dikkat çeken Şentürk, "Bence AK Parti bunu değerlendirecektir. Bu sonucu neden aldık diye. Bu sonucu değerlendirirken de şunu mutlaka değerlendireceklerdir; özgür ortamlar gerekiyor. Ne yaparsanız yapın halk her şeyin farkında. Yani istediğiniz kadar medyayı denetleme altına alın bir süre sonra halk bunu istemiyor. Bunu gösteriyor. İşte demokrasi böyle bir şey. Şu anda da tabloyu gösterdi. Sadece özgürlüklerden, sadece barıştan, sadece adaletten yana değil halk. Aynı zamanda özgür bir medyadan da yana. Bizim aldığımız sonuçlar da bunu gösteriyor." diye konuştu.

Gazetecikte tarafsızlığın önemine değinen Şentürk, "Gazetecilik budur, fotoğraf çeker. Herhangi bir tarafın yanına gitseniz olmaz. Herhangi bir tarafı desteklerseniz olamaz. Öyle bir şey olsaydı bugün işte bakın iktidara yakın medyanın toplam tirajı yüzde on sekiz. Niye hala geride seksen ikilik bir tiraj var? Yani bunu oturup düşünmeleri lazım. İstediğiniz kadar hükümetin hoşlanacağı şeylerden söyleyin bu tiraj getirmez. Bu etki sahası yoktur. AK Partilisi de gelir doğruyu söyleyeni izler, CHP'lisi de gelir doğru söyleyeni izler, MHP'lisi de, HDP'lisi de doğruyu söyleyeni izler. İllüzyon yapamazsınız, medyada illüzyon yapamazsın." değerlendirmesini yaptı.

FERHAT BORATAV: SONUÇLAR ÇOK ÇABUK GELDİ

CNN Türk Genel Yayın Yönetmeni Ferhat Boratav da, seçimlerde hem Cihan Haber Ajansı, hem de Anadolu Ajansı ile çalıştıklarını belirtti. Sonuçların çok çabuk geldiğini belirten Boratav, “Tam yorulmaya fırsat bulmadan resmin büyüğü çıktı ortaya. İyi geçti, ben memnunum yayından. Sonuçları çok hızlı olarak aldık, hızlı olarak ekrana aktardık. Bir sorunla karşılaşmadık. İki ajansla, iki kaynakla çalışmak bizim için çok önemli. Çünkü çeşitli nedenlerle, oy verme rakamlarını aktarma hızında farklılıklar olabiliyor. Dolayısıyla biz, en hızlı ve en çok rakamı vereni yansıtmak istiyoruz. Her iki ajans da başarıyla geçti." diye konuştu.

TARIK TOROS: AA, YÜZDE 57’LERDEN ’IN VERİLERİNE GELDİ

Bugün TV Genel Yayın Yönetmeni Tarık Toros ise, Cihan’ın seçimlerde veri aktarımının çok iyi olduğunu söyledi. Toros, "Cihan diğer seçimlerde olduğu gibi itidalli ve kontrol edilmiş sonuçları ekranlara getirdi. Hiç kafayı kaldırıp AA'nın sonuçlarına bakma ihtiyacı hissetmedik." dedi. Toros, "Özellikle biz 2015 seçimlerinde sadece Cihan ile yürüdük. AA ile de çalışmak istedik. Çünkü izleyicilerimiz 'devlet televizyonundaki sonuçlar sizde neden yok?' diye soracak. Fakat AA bizimle çalışmak istemedi. Çalışmamaları da iyi oldu. Çünkü bu seçimlerde gördük ki yüzde 57'lerden yüzde 40 ile Cihan'ın verilerine geriledi. Bazı kanallarda iki ajansın verilerini harmanlayıp vermeye çalıştı. O da onların çuvallamasına neden oldu. Bir tarafta sahada adam çalıştırmamış bir devlet ajansı ve iktidar partisi lehine yürüyen bir ajans ve öbür taraftan da sonuçları doğru götüren Cihan Haber Ajansı." açıklamasını yaptı.

Cihan'ın itidalli ve kontrol edilmiş sonuçlar verdiğini vurgulayan Toros, "Cihan Haber Ajansı'na bütün yayınlarımız adına teşekkür ederim. Bundan önceki seçimlerde, yani 2007-2009- 2014 seçimlerinde olduğu gibi bizi seyircimize karşı mahcup etmediler. Bu seçimlere gelirken özellikle son iki seçimde anormal bir süreç yaşadık. Yani 2014 ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinde olmadığı bir şekilde manipülasyonlar oldu. Devletin ajansı (AA) sisteme müdahil oldu ve ilk duyurulmaya başlanıldığı andan itibaren manipülatif diyebileceğimiz bir şekilde iktidar partisi lehine çok yukarıdan başlatarak indirdi. Bu da çok ciddi kafa karışıklığına neden oldu. Cihan ise diğer seçimlerde olduğu gibi itidalli ve kontrol edilmiş sonuçları ekranlara getirdiler." diye konuştu.

"Siber saldırılar mutlaka oldu. Cihan'ın internet sitesinin çöktüğü yönünde haberler aldık ama belli ki Cihan iyi ve güzel önlemler almış." diyen Toros şunları dile getirdi: "Daha sandıkların yüzde 15'i açıldığında bu kadar temiz, doğru ve nitelikli sonuç alınabilir hiç kafayı kaldırıp AA'nın sonuçlarına bakma ihtiyacı hissetmedik. Ve onunla birlikte çalışanların yine afalladığını gördük. Artık bu tür konuların sorgulanması gerektiriyor. Siz nasıl ve hangi imkanlarla bunları yapıyorsunuz? Hangi dataları nereden alıyorsunuz? Tıpkı seçim güvenliği gibi buda sorgulanmalıdır. Ben eminim Cihan'da kendi sistemini açar AA'da açsın sistemini görelim."

ERHAN BAŞYURT: , PERFORMANSIYLA GERÇEĞİ ORTAYA KOYDU

Bugün Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Erhan Başyurt da, Cihan’ın geçmiş seçimlerdeki başarısını bu seçimde de yinelediğini söyledi. Başyurt, şöyle konuştu: "Cihan, performansıyla gerçeği ortaya koydu. Cihan Haber Ajansı ciddi bir başarıya daha imza attı. Hatta, öyle inanıyorum ki seçim sonuçlarını sandıklardan toplayarak ve bunların fotoğraflarını da alarak ciddi bir seçim hilesinin önüne geçmiş oldu.

Devletin ajansı her defasında olduğu gibi yine Cihan Haber Ajansı'nın verilerine gelmek zorunda kaldı. Ajansın bu istikrar ve güveninin devam etmesini temenni ediyorum. Atılan iftira çamuru tutmadı ve inşallah tutmayacak. Cihan Haber Ajansı performansıyla gerçeği ortaya koydu. Teşekkür ediyoruz." diye konuştu.

METİN YIKAR: SEÇİMİN KAZANANI ’DIR

Samanyolu Haber Genel Yayın Yönetmeni Metin Yıkar, seçimin kazananının Cihan olduğunu söyledi. Yıkar, "O kadar provokasyona, saldırıya, iftiraya, sahadaki elemanlarının rahat çalışamamasına rağmen çok iyi bir çalışma yaptı. Cihan Haber Ajansı bu seçimin kazananıdır." dedi.

Seçim sonuçlarının aktarımını da değerlendiren Yıkar, Cihan'ın çok iyi tedbirler aldığını ifade etti. Kurulduğu andan itibaren Cihan'ın abonesi olduklarını belirten Yıkar, "Cihan’ın hemen her seçimde çok yüksek performansta çalıştığını gördük. Bu seçime de bakarsak bu seçimde de seçimin kazananı her siyasi hareketi bir tarafa bırakırsa Cihan Haber Ajansı olduğunu söyleyebiliriz. Cihan Haber Ajansı bu seçimin kazananıdır. O kadar provokasyona, saldırıya, iftiraya, sahadaki elemanlarının rahat çalışamamasına rağmen çok iyi bir çalışma yaptı. İstikrarlı bir şekilde tutarlı rakamları bize ulaştırdı. İlk dakikalardan itibaren belirli bir seviyede bize ulaşmaya başladı ve bu rakamlar zaman geçtikte sistem bozulmadı ve rakamlar arka arkasına bize doğru şekilde ulaştı." ifadesini kullandı.

Anadolu Ajansı'nın internete, ekranlara yansıyan rakamları hakkında da konuşan Yıkar, sözlerini şöyle tamamladı: "Gördüğümüz kadarıyla yüzde 55-60'larda AKP'ye açılış yaptı. Sonra gele gele zaman geçtiğinde Cihan Haber Ajansı'nın olduğu yere oturdu. Şunu anlıyoruz; seçim sonuçlarının daha önceki seçimlerde de böyle olmuştu. Maalesef spekülatif amaçla kullanılabileceği endişesi vardı. Bu seferde bunu biraz görmüş olduk. Ama geldikleri nokta Cihan Haber Ajansı'nın en başta geldiği noktaya sandıkların tamamı açıldığında görmüş olduk. Cihan Haber ajansını tebrik ediyoruz."