Mersin Gazeteciler Cemiyeti, düzenlediği çalıştayda medya, kadın ve gazetecilik konularını masaya yatırdı. Gülnar Yanışlı'da yer alan Ulu ResortHotel'de düzenlenen ve iki gün süren çalıştayın ilk günü, 'Medya ve Kadın' konulu konferansı ile başladı.
Gazeteci Selahattin Akkuş’un moderatörlüğünü yaptığı çalıştaya Cemiyet Başkanı Ahmet Ünal ve yönetim kurulu üyeleri, Ulu Resort Hotel Yönetim Kurulu üyeleri Osman Ulu, İlhan Ulu, Genel Müdürü Suat Doğu ve çok sayıda basın mensubu katıldı. Yrd. Doç. Dr. Nurcan Gökçakan ile Mersin Kadın Gazetesi sahibi Zeliha Akkuş tarafından verilen seminerde, kadın cinayetlerinde basının kullandığı dil ele alındı. Kadın ve erkek eşitliğine vurgu yapılan seminerde kadın ve erkeği tanımlayarak söze başlayan Zeliha Akkuş, basının kadın cinayetlerine olan yaklaşımını eleştirdi. Kadına yönelik şiddetin haberleştirilme yönetimine değinen Akkuş, "Kadın cinayeti haberlerinde kullanılan dil zaman zaman doğru olamayabiliyor. Medya, kadına yönelik şiddeti zaman zaman doğru işlemiyor. Özellikle atılan başlıklar, cinayete ilişkin verilen detaylar farklı şekilde yansıyabiliyor." dedi.

Mersin'de yaşanan Özgecan Aslan cinayetinde verilen derin detayların özendirici olabildiğine dikkat çeken Akkuş, "Bu tür haberlerde daha duyarlı olunması, verilecek bilgilerin süzgeçten geçirilmesi gerek. Öte yandan, Özgecan Aslan'ın öldürülme şekli maalesef daha önce de olmuştu, Özgecanımızı kaybettikten sonra da yaşandı. Örneğin, Kocaeli'nde dövülerek öldürüldükten ve sonra elleri bileklerinden kesilen Nuran Dutlu'yu hangimiz hatırlıyoruz. Bizler gazeteci olarak, bu tür haberlerin tamamını takip edip yansıtmalı, her kadın cinayetinin sonrasını da, mahkeme aşamasını da takip etmeliyiz. Özellikle kadınlara yönelik yapılan şiddetin haberleştirilmesi sürecinde hassas davranmalıyız." şeklinde konuştu.

Çalıştay'ın ikinci gününde ise, 'Gazetecilik ve İletişim' konulu konferans veren Yrd. Doç. Dr. Nurcan Gökçakan, haberlerin gazetecilerin üzerinde oluşturduğu psikolojik etkiye değindi. Özellikle ölümlü haberlerin gazetecilerin üzerinde nasıl bir etki bıraktığını öğrenmek için basın mensuplarına sorular yönelten Gökçakan, gelen cevaplar üzerine gazetecilere bir psikolojik danışman edinmeleri ve psikolojik açıdan 'baca temizliği' yapmaları önerisinde bulundu.

Seminerde gazetecilere mutlu olmanın detaylarını da veren Gökçakan, yoğun stres altında çalışan gazetecilere mutlu olmanın küçük sırlarını paylaştı. Gökçakan şunları söyledi: "Mutluluğu yarına bırakmak, akan nehrin durmasını bekleyip karşıya geçmeyi istemeye benzer. O nehir asla durmaz. Hangi sorunu nasıl değerlendirdiğiniz çok önemli. Nasıl ki kasamızın anahtarını kimseye vermiyorsak, sevinçlerimizin, mutluluklarımızın, heyecanlarımızın, korkularımızın anahtarını başkasına vermeyelim. Hayat içerisinde detaylara önem verin. Hayatta başarılı olmak istiyorsanız espriyi ve mizahı kullanın. Mutlu olmak istiyorsanız birincisi kendiniz ile dalga geçin. Kendinizi yıkılmaz, ulaşılmaz, üzülmez sanmayın. Hayatta bu sizi çok rahatlatacaktır. Her şeyi kalıba koyarsanız robot olursunuz."

Gazetecilere yönelik olarak düzenlenen iki günlük çalıştayı değerlendiren Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ahmet Ünal ise birlik çağrısı yaptığı konuşmasında etkinliğin sürekli hale getirileceği mesajını verdi. Ünal şunları söyledi: ‘’Bir süre önce yapılan genel kurul sonrası güçlü bir yönetim oluştu. Hizmet dönemimiz boyunca çalıştay ve eğitim çalışmalarına önem vereceğiz. Bu anlamda, yeni hizmet binamızda gazetecilik akademisi olmak üzere birçok konuda eğitim çalışmaları yapacağız. Birlik ve beraberlik içerisinde olmak bizi ve mesleğimizi güçlendirir. Bu anlamda, tüm çalışmalarımızda üyelerimizle birlikte hareket ederek birlik içerisinde faydalı işlere imza atacağız."