Aktif Eğitim Sen Mersin Temsilcisi Tekin Nasır, öğretmene nöbet tutturmanın hukuksuz, mesleğe aykırı ve zorla çalıştırma olduğunu belirtti.

Aktif Eğitim Sen üyeleri Mersin İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde toplanarak nöbet uygulamasını protesto etti. Burada basın açıklaması yapan il temsilcisi Tekin Nasır, öğretmenlik mesleğinin son yıllarda hem maddi hem de manevi açıdan ciddi bir itibar kaybına uğradığını dikkat çekti. Milli Eğitim Bakanlığı’nın hukuksuz ve mesleki esaslara aykırı uygulamalarının da bu erozyona zemin hazırladığı öne süren Nasır, bu uygulamalardan birisi de öğretmene okullarda nöbet tutturulması olduğunu kaydetti.

Öğretmene tutturulan nöbetin hukuk ilkelerine, öğretmenlik mesleğinin gereklerine uygun olmadığı gibi karşılığında öğretmene bir ödeme de yapılmadığını hatırlatan Nasır, "Öğretmene nöbet tutturmak hukuksuzdur: hukuk sistemimizde öğretmenlerin nöbet görevlerini düzenleyen ortak yasal bir düzenleme mevcut değildir." dedi.

Öğretmenin asli görevinin eğitim ve öğretim olduğuna işaret eden Nasır, "Öğretmenin görevleri arasında sayılmayan nöbet kavramı, kanunun hiçbir yerinde de geçmemektedir. Bu tablo ortada iken, okullarda ihtiyaç duyulduğunda konuyu temel bir hukuki çerçeveye oturtmak yerine yönetmelik gibi geçici ve yüzeysel düzenlemelere gidilmiştir. Millî Eğitim Bakanlığı Nöbet Hizmetleri Özel Talimatı’nın ise hem yasallığı hem de uygulanabilirliği tartışmalıdır." diye konuştu.

Öğretmenin güvenlik görevlisi olmadığını vurgulayan Nasır, "Hiçbir öğretmen, öğretmenlik mesleğine yönelik bilgi ve donanımın kazandırıldığı okullarda ya da programlarda, nöbet görevi ile ilgili hiçbir eğitim almamaktadır. Buna rağmen nöbet tutmaya mecbur edilen öğretmen, nöbeti süresince mesleğiyle değil güvenlik işlemleri ile uğraşmak zorunda kalmakta, hatta yaşanan olaylar nedeniyle fiziksel veya sözlü saldırılara hedef olmaktadır. Uygulama bırakın güvenlik sağlamayı, öğretmenin kendi güvenliğini de tehlikeye atmaktadır. Devletin güvenlik görevini de öğretmenlere yıkarak, onların olası saldırılar karşısında hedef haline getirilmesi kabul edilemez" ifadelerini kullandı.