Mersin'de sokağın türlü tehlikelerine maruz kalan çocukların istismarının önlenmesi için Valilik tarafından korunma haklarının uygulamaya konulmasına karar verildi.

Kararda Mersin genelindeki çocukların bedensel, zihinsel, ahlaki ve duygusal gelişimi ile güvenliğinin açık ve acımasız biçimde tehlike altında olduğu vurgulanırken, çocukların aileleri yada başka kişiler tarafından ihmal ve istismar edilmesinin önlenmesi ve esenliğinin sağlanmasının amaçlandığı ifade edildi. Karara uymayanlara ise fiil ayrı bir suç teşkil etmediği takdirde Kabahatler Kanunu'na göre işlem yapılacak.

Mersin Valisi Özdemir Çakacak tarafından imzalanan 'Çocukların Korunması ve Komu Esenliğinin Sağlanması' ile ilgili karardaki amacın çocukların sokağın her türlü tehlikelerine maruz kalmalarını engellemek, ruhsal ve bedensel açıdan sömürülmelerinin önüne geçmek, eğitim haklarının engellemesini önlemek, bedensel, ruhsal, ahlaksal, gelişmesine zararlı olacak biçimde aileleri ya da başka kişiler tarafından ihmal ve istismar edilmelerini önlemek için korunma haklarının uygulanmaya konulmasının sağlanması olduğu ifade edildi.

Çocukların bedensel, zihinsel, ahlaki ve duygusal gelişimi ile güvenliğinin açık ve acımasız biçimde tehlike altında olduğu vurgulanırken, karar ile çocukların aileleri yada başka kişiler tarafından ihmal ve istismar edilmesinin önlenmesi ve esenliğinin sağlanmasının amaçlandığı ifade edildi.

Kararın her türlü suça itilen çocukları ve bunları istismar eden tüzel ve gerçek kişileri kapsadığı kaydedilirken vatandaşların yükümlülükleri maddeler halinde açıklandı. Çocukların yasadışı gösterilerden uzak tutulmasının ve okula gönderilmelerinin velilerinin görevi olduğu belirtilirken, benzin istasyonu sahipleri uyarılarak bidon ve şişe gibi malzemelere yanıcı madde vermelerinin yasak olduğu ifade edildi. Lastik bayileri ve oto lastikçilerden ise çıkmış lastikleri herkesin ulaşabileceği yerlere bırakmamaları istendi. Kararda patlayıcı madde ile ilgili uyarıda ise bu tür eylemlerde bulunmasının engellenmesinin velisinin görevi olduğu hatırlatıldı. İş yerlerinden ise 18 yaşından küçüklere sigara ve alkol satışı yapılmaması istendi.

Uyarılara uymayanlara fiil ayrı bir suç teşkil etmediği takdirde 5326 Sayılı Kabahatler Kanunu'nun 32. maddesi ve diğer hükümleri gereği işlem yapılacağı kaydedildi.