Mersin Kültürlerarası Hoşgörü ve Diyalog Merkezi Derneği'nin (MEKADİM) Katolik Kilisesi ile ortaklaşa düzenlediği 'Hoşgörü ve Diyalog İftarı' farklı kesimleri bir araya getirdi. Kilisedeki iftarda birlik ve beraberlik mesajları verildi.

Latin İtalyan Katolik Kilisesi'nde gerçekleştirilen iftar yemeğinde oruçlar ezanın okunması ile birlikte Ortodoks Kilisesi Ruhani Reisi Coşkun Teymur'un yaptığı dua ile açıldı. Daha sonra tekrar gerçekleştirilen yemek duasına ise hep birlikte 'amin' denildi. Farklı kesimlerin bir araya geldiği iftar yemeğinde konuşan Latin İtalyan Katolik Kilisesi Ruhani Reisi Françis Dondu, tüm semavi dinlerdeki sevgi, merhamet ve dayanışma temalarının öneminin büyüklüğüne dikkat çekti.

'KORKULARIMIZI BİRBİRİMİZİ TANIYARAK YENEBİLİRİZ'

Bağışlamanın, yardımlaşmanın ve ibadetin doruğa çıktığı oruç döneminde birlikte yaşama sanatını en iyi bir şekilde hayata geçirmeye çalıştıklarını vurgulayan Dondu, "Bu, sadece sözlerle değil; bugünkü gibi somut bir şekilde de gerçekleşmesi gerekmektedir. Burada tablo Müslümanlık veya Hıristiyanlık hakkında konuşmak, fikir yürütmek değil; her iki dine inananların birbirleri ile konuşmaları, tanışmalarıdır. Bu, artık bir diyalogdur. Sadece diyalogla, karşımızdakini tanımakla korkularımızı yenebilir ve kısır döngümüzden çıkabiliriz. Bu düşünceden hareketle MEKADİM ile bu iftarı organize edip gerçekleştirdik." diye konuştu.

Mezitli Belediye Başkanı CHP'li Neşet Tarhan ise insan olmanın özelliğinin tüm dünyadaki halkların birlik ve beraberlik içerisinde dostça yaşaması olduğuna dikkat çekti. Mersin'de de böyle bir ortamın olduğuna işaret eden Tarhan, "Yıllardır bu barış ortamı korunmaktadır. Bundan sonra da böyle olacaktır, buna inanıyorum. İnsanlar hangi ulustan, hangi dinden olursa olsun birbirlerine sevgi ile bakması, dayanışma içinde bulunmaları arzu ettiğimiz bir olgudur. Bugün burada MEKADİM ile Katolik Kilisesi'nin iftarı bunların bir sonucudur" ifadelerini kullandı.

'BİZİ KUTUPLAŞTIRIP KENDİ SİSTEMLERİNİ YÜRÜTTÜLER'

Akdeniz Belediye Başkanı HDP'li Fazıl Türk de tüm inançların, tüm kimliklerin bir arada hoşgörü içerisinde tarih boyunca bugüne kadar yaşadığını söyledi. Bizi yönetenlerin ise kutuplaştırıp, ötekileştirip ve kendi sistemlerini yürüttüğünü öne süren Türk, "Ben, onları 'Allah ıslah etsin' diyorum. Bu zenginliği, bu hoşgörüyü 4 mevsimi bir arada yaşayan güzel ülke nadir bulunur" dedi.

Alevi Dedesi Efe Engin ise dayanışmanın günlük hayatımızda da olmasını temenni ederek, dünyayı cesaretli insanların değiştirebileceğini, bunun için cesaretli adımlar atılması gerektiğini dile getirdi. Engin, acıların ortak yaşanması gerektiğini vurguladı.

'NEFRETİN OLMADIĞI BİR DÜNYA İÇİN ÇALIŞIYORUZ'

MEKADİM Başkan vekili Dr. Hasan Sarı ise dernek olarak 4 yıldır nefretin, şiddetin, hiddetin olmadığı bir dünya için bir şeyler yapmaya çalıştıklarını vurguladı. Sevginin, saygının ve birbirine karşı sorumluluğun olduğu bir dünya için çalıştıklarını anlatan Sarı şunları dile getirdi: "Bu faaliyetlerimizin hepsinde Katolik, Ortodoks kiliselerini, Romanları, Alevileri, Mersin'in tüm renklerini yanımızda bulduk."