Mersin Valisi Özdemir Çakacak, domuz gribi nedeniyle yapılan tetkiklerde hayatını kaybeden 7 kişiden sadece 2'sinde H1N1 virüsü tespit edildiğini bildirdi.

Vali Çakacak, Cumhuriyet Alanı'nda düzenlenen Atatürk'ün Mersin'e gelişinin 92. yıl dönümü törenleri sonunda gazetecilerin sorularını cevapladı. Anamur'da birçok vatandaşın domuz gribi vakasından hayatını kaybettiği haberleri üzerine Çakacak, şimdiye kadar 2 kişinin ölümünde H1N1 virüsü teşhisi konulduğunu kaydetti.
Şimdiye kadar ilçelerden gelen 7 kişinin çeşitli sebeplerden dolayı yaşamını yitirdiğini vurgulayan Özdemir Çakacak, şöyle konuştu: "Ancak bu tespit edilen ölümler başlarken genç ölümler dediniz de genç ölümler değil, genci de yaşlısı da var. Dün gelen hastalarımızdan biri kalp rahatsızlığıyla geldi ve yaşamını yitirdi. Halk Sağlığı ve Sağlık Müdürlüğümüzden aldığımız bilgilere göre, yapılan tetkiklerde sadece bu ölümlerden iki tanesinde H1N1 virüsü tespit edildi. H1N1, domuz gribi dediğimiz adı üstünde grip arkadaşlar. Yani gripler, sadece Türkiye'de değil dünyada da Avrupa'da da eğer bünye sağlam olmazsa ölümleri tetikleyebiliyor."

Vali Çakacak, diğer illerde de domuz gribi vakası görüldüğünü hatırlatarak bir gazetecinin "salgın" olma ihtimalini sorması üzerine "Dediğimiz gibi bu bir grip vakası. Her yerde var. Bütün dünyada olan bir hastalık çeşididir. Eğer vücudu dirençsiz yakalamışsa bazen ölümlere sebep olmaktadır. Dolayısıyla Sağlık Müdürlüğündeki, Halk Sağlığı Müdürlüğümüzdeki arkadaşlarımız daha geniş açıklamayı yapacaklar ancak benim onlardan aldığım bilgilere göre, bu bir grip çeşididir. Dolayısıyla ayrı bir önlem de yok. Grip için ne tür önlemler almak gerekiyorsa bunlar için de o önlemler alınacak." ifadelerini kullandı.

Bir basın mensubunun, Anamur'da ölümlerin daha fazla gibi olduğunu hatırlatması ve ne gibi önlemlerin alınacağını sorması üzerine Çakacak, şöyle cevap verdi: "O rakamları nereden aldığınıza bağlı. Anamur'dan gelen vatandaşımız burada vefat etti. Çok müdahale olmadı burada. Sevk edilmese orada vefat edecekti. Dolayısıyla çok özel anlamlar yüklemenin doğru olmadığı kanısındayım. Arkadaşlarımız bunun üzerinde zaten çalışıyorlar. Eğer acil müdahale edilmesi gereken ileri tetkik ve müdahale edilmesi gereken bir şey varsa zaten yapılacak ama bu bir griptir. Onun ötesinde bütüncül bir tedbir alınması gerektiren birşey yok. Grip için ne tür tedbirler almamız gerekiyorsa o tür tedbirleri alacağız. Dediğimiz gibi o sonuçlardan sadece iki tanesi pozitif çıktı. O ölümlerin tamamı değil. Kalp rahatsızlığı için gelen var, aldığım bilgiye göre, kemik rahatsızlığından gelen hasta var burada vefat etmiş. Yani buraya sevk edilip burada vefat edenlerin tamamı belli bir hastalıktan dolayı değil çeşitli hastalıklardan dolayı. İleri tetkik için il merkezine tedaviye gönderiliyorlar, bu sevklerden de sadece 2'sinde H1N1 virüsü tespit edildi."