Türk Toraks Derneği, ülkemizde çalışarak meslek hastalıklarına yakalanan yüzlerce insanın var olduğunu ancak resmi kayıtlarda yılda ancak 500 civarında meslek hastalığının saptandığını bildirdi. Dernek, bu sayının gerçek sayı olmadığını, işlemi bitmiş meslek hastalıkları olgularının sayısı olduğu kaydedildi.

Türk Toraks Derneği tarafından yapılan açıklamada, tüm hastalıkların 100 tanesinin en az 5’i ile 25’nin mesleksel kökenli olduğu artık bilinen bir gerçek olduğunu, başka bir ifadeyle çalışan her 1000 kişiden en az 4 ile 12’sinde çalışma ortamlarından kaynaklanan risklere bağlı hastalıklar oluştuğu ifade edildi. Ülkemizde aktif çalışan 20-25 milyon kişi olduğu göz önüne alınırsa yılda 100 binlerle ifade edilecek sayıda meslek hastalığı, işle ilgili hastalık tanısının konulmuş olması gerektiği ifade edilen açıklamada, resmi kayıtlarımızda yılda ancak 500 civarında meslek hastalığı saptandığının görüldüğü kaydedildi. Bu sayının gerçek rakam olmadığını, bu sayının Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)’nın İş Kazaları ve Meslek Hastalıkları (İKMH) Sigortası tarafından 'işlemi bitmiş meslek hastalıkları' olgularının sayısı olduğu belirtildi. Yani bir şekilde kendisinde meslek hastalığı sonucu bir maluliyet oluştuğunu, bunun sonucunda da tazminat dahil bazı sigortacılık sosyal haklarından yararlanmak isteyen kişilerin yetkilendirilmiş sağlık kurumları, İKMH sigortası ya da mahkemelere başvurma sonucu başlanmış süreçlerden sonuçlanmış olanların yıllık sayısı olduğu vurgulandı.

“TIBBİ MESLEK HASTALIKLARI TANI MERKEZİ” OLMADIĞI İÇİN KAYIT ALTINA ALINAMIYOR

Açıklamada, tüm hastalıklarda olduğu gibi meslek hastalıklarında da tanıyı koyması gereken yerin hastaneler olduğu, bunu kayıt altına alma yetki sorumluluğunun ise Sağlık Bakanlığı'na ait olduğu ifade edildi. Ancak Sağlık Bakanlığı'nın hiç bir dönemde bu yetkisini kullanmadığını, yetkisini yerine getirmediği kaydedildi. Bu nedenle bir 'tıbbi meslek hastalıkları tanı sistemi' olmadığı, meslek hastalıklarının hepsinin kayıt altına alınamadığı kaydedildi. 100 hatta bazı durumlarda 1000 meslek hastalığından ancak 1’i zorunluluk nedeniyle kayıt altına alındığı belirtildi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)’in 2011’de anket yoluyla yaptığı araştırmada işle ilgili hastalık sıklığının %3’lerde olduğu yani yılda 200 bin civarında meslek hastası olduğu saptandığı ifade edilen açıklamada, meslek hastalıklarının ülkemizde 'yokmuş' gibi görünmesinin temel nedeninin tüm hastalıklarda olması gereken bir bildirim ve kayıt sisteminin Sağlık Bakanlığı bünyesinde olmamasından kaynaklandığı vurgulandı