Anadolu teknik ve Anadolu meslek programlarında alana geçiş, tercih ve yerleştirme sistemindeki e-kılavuz değiştirildi, on binlerce öğrenci istemediği bölümlere gitmek zorunda bırakıldı. 8. sınıfın sonunda lise tercihlerini yapan öğrenciler ve velileri, geçen yıllarda 9. sınıfın bütün liselerde ortak olması sebebiyle evlerinin yakınlarındaki okullara kayıt yaptırdı. 10. sınıfta alan belirleyeceklerini tahmin eden veli ve öğrenciler, mesleki ve teknik Anadolu liselerini hedeflerken tercih etmek istedikleri bölümlerle ilgili programların son anda değiştirildiğini ve istemedikleri bölümlere gitmek mecburiyetinde bırakıldıklarını öğrendi. Duruma tepki gösteren veli, öğrenci ve eğitimciler, meslek liselerinin memleket meselesi olmaktan çıkarıldığını iddia etti.

'ÇOCUKLARIMIZ İSTEMEDİKLERİ BÖLÜMLERDE OKUYACAK'
Yaşanan mağduriyete tepki gösteren veliler, “Biz çocuklarımızı, nasılsa 9. sınıf dersleri ortak diye evimizin yakınındaki meslek liselerine yazdırdık ancak sistem, bizleri gözardı ederek değiştirildi. Bu durumda çocuklarımız puanları yetse de istedikleri bölümlere değil, Milli Eğitim'in belirlediği, yani istemediği okullara gitmek zorundalar. Bu adaletsizliğin derhal düzeltilmesini istiyoruz.” dedi.

'TERCİHLER ÖNCESİ KILAVUZ DEĞİŞMEZ'
Türk Eğitim Sen İzmir 1 No'lu Şube Başkanı Merih Eyyup Demir, “12.02.2015 tarihinde mesleki ve teknik eğitim veren okul müdürlüklerine, 'Anadolu Teknik/Anadolu Meslek Programlarında Alana Geçiş, Tercih ve Yerleştirme e-Kılavuzu' konulu yazı gönderilmiştir. Kılavuzdaki çalışma takvimini incelediğimizde, 2014-2015 yılında 9. sınıfta eğitim görmeye başlayan öğrencilerin bu kılavuza göre tercih işlemlerini gerçekleştirmesi gerektiğini ve buna göre sadece Anadolu meslek programlarına sahip liselerde okuyan öğrencilerin, bir başka lisedeki Anadolu meslek programına geçiş yapamayacağını anlamaktayız ancak öğrenci ve veliler, 8. sınıfın sonunda lise tercihlerini yaparken bu durumdan haberdar değildi. Tercihlerini yaparken geçtiğimiz yıllarda uygulanan 9. sınıfın tüm liselerde ortak olduğu, 10. sınıfta alan belirleyeceklerini ve çeşitli mesleki ve teknik Anadolu liselerinin bünyesindeki tercih etmek istedikleri programlara geçebilecekleri bilgisine sahiptiler. Dolayısıyla tercihlerini yaparken liselerin bünyesindeki programlarına değil, 9. sınıfta evine en yakın olan okul olmasına dikkat etmişlerdir.“ dedi.

'KILAVUZ YENİ GİRECEKLERE UYGULANMALIDIR'
Eğitim öğretim yılının ortasında bir anda kılavuz yayımlanarak değişikliğe gidildiğini aktaran Demir, “2015 Şubat ayında yayımlanan Anadolu Teknik/Anadolu Meslek Programlarında Alana Geçiş, Tercih ve Yerleştirme e-Kılavuzu, öğrencilerin mağdur olmaması açısından 2014-2015 eğitim öğretim yılında değil, bu kılavuzdan haberdar olarak tercihlerini yapacak olan 2015-2016 eğitim öğretim yılı 9. sınıf öğrencilerinin alan tercihlerinde esas alınmalıdır. Üstelik Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü’nün 06.02.2015 Tarih ve 1322412 Sayılı Anadolu Teknik/Anadolu Meslek Programlarında Alana Geçiş, Tercih ve Yerleştirme e-Kılavuzu konulu yazısında, ‘2015-2016 eğitim öğretim yılında Anadolu Teknik ve/veya Anadolu Meslek programlarında meslek alanlarına geçiş işlemlerinin Anadolu Teknik/Anadolu Meslek Programlarında Alana Geçiş, Tercih ve Yerleştirme e-Kılavuzu'nda belirtilen esaslara göre uygulanması gerekmektedir.’ ibaresi yer almaktadır. İçinde bulunduğumuz eğitim öğretim yılı 2015-2016 değil, 2014-2015 yılıdır. Bu yıldan ibareden kılavuzun önümüzdeki eğitim öğretim yılı uygulamaya esas alınacağı, bu sene 9. sınıf alan tercih işlemlerinde geçen yıl uygulanmış olan sistemin son kez uygulanacağı anlaşılmasına rağmen e-kılavuzdaki takvimle Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü'nün yazısı arasında tutarsızlık bulunmaktadır. E-kılavuz çalışma takvimi, genel müdürlüğün yazısına uygun değildir. Veli ve öğrencilerden gelen şaşkınlık, hayal kırıklığı ve akabinde kızgınlık tepkileri, veli ve öğrencilerle birebir iletişim halinde olan biz eğitimcileri bu mağduriyetlerin giderilmesi adına adım atmaya teşvik etmiştir.” diye konuştu.

YAŞANACAK MAĞDURİYET VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
1. TEOG puanına göre tercihlerine yerleştirilemeyen öğrenciler, isteklerine bakılmaksızın ve ikamet adresleri gözönünde bulundurulmadan boş kontenjanlara yerleştirilmiştir.
2. 2014–2015 eğitim öğretim yılında 9. sınıflar, 10. sınıf kontenjanları gözönünde bulundurulmadan okullara yerleştirildiğinden bütün 9. sınıfların AMP olarak kendi okullarında kalma zorunluluğu bazı okullarda yığılma, bazı okullarda ise kontenjan boşluklarına sebebiyet verecektir.
3. 9. sınıflar gittikleri okulların alanlarına bakılmaksızın yerleştirildiği için 2015-2016 eğitim öğretim yılında aynı okulda devam etmeleri, istemedikleri meslek alanlarında eğitim almalarına sebebiyet verecektir.
4. Okullarda bütün programların bulunmaması sebebiyle mesleki yönlendirmede öğrenciler kısıtlanmaktadır.
5. 9. sınıfta okuyan, okulda örneğin Elektrik Elektronik Teknolojileri alanına yerleşemeyen öğrenci, puanı daha düşük bir okulun Elektrik Elektronik Teknolojileri alanına yerleşebilecekken kendi okulunda başka bir bölüm seçmek zorunda kalacaktır.
6. Anne ve baba mesleğine göre alan yerleştirme, 1. ve 2. derece akraba olarak genişletilmelidir.
7. Kontenjan belirleme işlemlerinde her alanda en az bir şube olmak üzere ATP ve AMP programları açılması ve, "Ayrı ayrı kontenjan girişi yapılacaktır" ifadesine göre her okulun fiziki şartları gözetilmeksizin ve sektör ihtiyaçlarına uygun olup olmadığına bakılmadan kılavuzda yer verilmiştir.