Bireylerin meslek seçiminin hayatlarının dönüm noktası olduğuna dikkat çeken Bireysel ve Aile Terapi Derneği Başkanı Psikolojik Danışman ve Aile Danışmanı Emine Özdemir," İnsanların hayatında en önemli seçimlerden biridir de meslek seçimidir. Böylesine önemli bir tercih yaparken profesyonel bir yardım almak gençlerin sağlıklı bir seçim yapmasını kolaylaştıracaktır." dedi.

Türkiye'de ki çoğu gencin meslek seçimine karar verirken profesyonel yardım almak yerine çeşitli faktörlerin etkisi altında kaldığını ve bu etkiye göre meslek seçimi yapan gençlerin ileride pişman olduğunu belirten Özdemir, "Yapılan araştırmalara ve benim gözlemlerime göre gençler yetişme tarzına göre meslekleri seçerken ailenin yada arkadaş çevresinin yada kitle iletişim araçlarının etkisinde kalarak meslek tercihi yapıyorlar." dedi.

Türkiye'de 13 ayrı üniversiteden 869 öğrenciye ile yapılan araştırmaya göre meslek seçiminde kız öğrenciler üzerinde ailenin etkisinin erkek öğrencilere göre daha fazla olduğunu belirten Özdemir, "Ankete göre kız ve erkek öğrencilerin meslek seçimini etkileyen faktörlerdeki oranlar arasında önemli farklar görüldü. Anne baba yönlendirmesi erkek öğrenciler üzerinde yüzde 19,27 oranında etkiye sahip iken, kız öğrenciler üzerindeki etki oranı yüzde 26,39 oldu. Anket sonucuna göre kız öğrencilerin aile tarafından daha fazla yönlendirmeyle karşı karşıya kaldıklarını söyleyebiliriz” dedi.

İdeallerini gerçekleştiremeyen bazı anne-babaların, ulaşamadıkları ideallerini ve hayallerini çocuklarının gerçekleştirmesini istediğini ifade eden Özdemir, “Anne-baba ulaşamadığı meslekte çocuğunu görmek istiyor. Bu şekilde ulaşamadığı hedefine, çocuğu üzerinden dolaylı bir şekilde ulaşmış oluyor. Bu anne-babada genel olarak; “Ben okuyup bir yere gelemedim. Bari sen oku da iyi bir yere gel” düşüncesi ağırlık basıyor” dedi.

ANNE – BABALAR MESLEK SEÇİMİ KONUSUNDA NE YAPMALI?

Meslek seçimi çoğu zaman geri dönülmez bir seçime dönüşebildiğini ve meslek seçimi konusunda anne- babanın dikkatli olması gerektiğini belirten Özdemir, “Anne-baba meslek seçimi konusunda bilinçli olmaya çalışmalıdır. Çocuğun ilgilerini ve yeteneklerini öğrenmeli, ilgi ve yeteneklerini öğrenebilmek için ders öğretmenleri ve özellikle rehber öğretmeniyle görüşmelidir. Çocuğun seçmek istediği mesleğin güçlü ve zayıf taraflarını araştırmalı. Meslek hakkında daha detaylı bilgi edinmek için çocuğu gerekirse o mesleği icra edenlerle görüştürmelidir. Çocuğu istemediği bir mesleğe tercihte zorlamamalı. Gerektiğinde meslek danışmanı veya bir uzmandan profesyonel yardım almalıdır." diyerek anne babaların meslek seçimi konusunda duyarlı olmaları konusunda çağrıda bulundu.