Özellikle ağrısı ile meşhur olan böbrek taşları, yetişkinler kadar çocukları da tehdit edebiliyor. İzmirli 2,5 yaşındaki Emine Zehra Düzgün, annesinin dikkatli takibi ile böbreklerini kaybetmekten kurtuldu. Doktor kontrollerini aksatmamasına rağmen, böbreklerinde taş geliştiği farkedilmeyen Zehra’nın huzursuzluğu, annesinin dikkatini çekti. Özellikle sık sık idrar yapmasından şüphelenen Mualla Düzgün, çocuğunu doktora götürdü.

Röntgeni çekilen Zehra’nın her iki böbreğinin içinin adeta taşla dolduğu tespit edildi. Şifa Üniversitesi Hastanesi’nde, Yrd. Doç. Dr. Hakan Öztürk tarafından mini perkütan nefrolitotomi yöntemiyle böbrek taşlarından kurtulan Zehra için ağrısız sızısız bir hayat başlamış oldu.

KARIN AĞRISI VE DEVAMLI HUZURSUZLUK

Hastasıyla ilgili bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Öztürk, “Minik Zehra, doğduğundan beri aralıklı olarak karın ağrısı ve huzursuzluk yaşıyor ve sürekli ağlıyor. Bu şikayetlerle doktora gidildiğinde ilk önce çocuk hastalıkları hekimi, idrar yolu enfeksiyonu tanısı koyuyor. Tekrarlayan şikayetleri üzerine hastanemize getirildi. Yapılan ileri analizler sonucunda, her iki böbreğinde 4 cm. boyunda, geyik boynuzu olarak adlandırılan staghorn taş saptandı. Bunun üzerine her iki böbrekteki taşları, mini perkütan nefrolitotomi yöntemi ile almaya karar verdik. Bu yöntemde, 6 mm. çapında tek bir delikten böbrek içerisine girilerek, böbreğin tümünü dolduran taş, lazerle kırılır. Daha sonra taşlar, idrar yoluyla vücuttan atılır. Biz de hastamızın önce sağ böbreğindeki, bir ay sonra da sol böbreğindeki taşları bu yöntemle kırarak, böbrekleri taşlardan tam olarak temizledik.” diye konuştu.

ENFEKSİYON SEBEP OLMUŞ

Bilinenin aksine çocuklarda da böbrek taşına sıklıkla rastlandığını belirten Öztürk, böbreklerden çıkan taşların kimyevi tahlillerini de yaptırdıklarını söyledi. Öztürk, “Taş kimyasal yapısının özellikle çocuk hastalarda bilinmesi, ilerideki yaşantısının taşsız seyredebilmesi için oldukça önemlidir. Yaptığımız taş analizinde, magnezyum amonyum fosfat ve karbonat apatit, diğer bir değişle enfeksiyon taşı saptadık.” dedi.

ÇOCUKTA BELİRTİLERİ DEĞİŞİYOR

Çocuklardaki böbrek taşlarının, yetişkinlere göre farklı belirtiler verdiğini de vurgulayan Öztürk, “Çocukluk dönemi taş hastalığı, erişkin dönem taş hastalığı açısından farklılıklar gösterir. Çocukluk çağındaki böbrek taşları ani kramp tarzında karın ağrısı, bulantı, kusma, huzursuzluk gibi taşa özgü olmayan belirtiler gösterir. Erişkinlerde daha çok renal kolik olarak adlandırılan yan ağrısı, en önemli belirti olarak kabul edilir. Erişkin grupta daha çok erkeklerde görülmesine karşın çocuk yaş grubunda kız ve erkek çocuklar, böbrek taşına eşit oranda maruz kalır. Tüm taş hastalarının ülkemizde yaklaşık yüzde 17'sini çocuklar oluşturur.” diye konuştu.