İki defa ertelen ‘İç Güvenlik Paketi’, TBMM Genel Kurul’unda gündeme alınarak görüşülmeye başlanır başlanmaz, muhalefet partileri paketin anayasaya ve içtüzüğe aykırı olarak Genel Kurul’a getirildiğini savunarak geri gönderilmesini istedi. MHP’li Oktay Vural, Komisyon raporunun usule uygun hazırlanmadığı için Genel Kurul’da ele alınamayacağını söylerken, CHP’li Sezgin Tanrıkulu ise “Böyle faşist bir yasaya ortak olmak istemiyorum. Bizim isimlerimizi çıkartın” dedi.

Kamuoyunda ‘İç Güvenlik Paketi’ olarak bilinen ve başta muhalefet partileri olmak üzere çok farklı kesimden eleştiri alan kanun taslağı Genel Kurul gündemine alınarak görüşülmeye başlandı. Hazırlandığında 40 maddeden oluşan ancak Komisyon’da verilen önergelerle toplam 132 kanuni düzenleme içeren torba yasa iki hafta üst üste Genel Kurul gündemine alınmayarak ertelenmişti. Akşam saatlerinde gündem sırası gelen pakete dair Meclis’te grubu bulunan CHP, MHP ve HDP partileri kanun taslağın içtüzüğe aykırı şekilde Genel Kurul’a getirildiğini savunarak görüşülmeye geçilmesine itiraz ettiler. CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, ‘İç Güvenlik Paketi’nin asli Komisyon olarak İçişleri Komisyonu değil, Adalet Komisyonu’nda görüşülmesi gerektiğini savundu. Hamzaçebi “Tasarının sadece İçişleri Komisyonda görüşülerek Genel Kurul’a getirilmesine itiraz ediyoruz. Bu tasarının görüşülmesi mümkün değildir, bu iç tüzüğe aykırıdır.” dedi.

“KOMİSYON RAPORU USULÜNE UYGUN HAZIRLANMADI, GENEL KURUL’DA GÖRÜŞÜLEMEZ”

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken ise İç Güvenlik Paketi’ndeki bir çok maddenin anayasaya aykırı olduğunu söz konusu maddeleri okuyarak, “Bu yasa tasarısı Genel Kurul’da görüşülemez. Anayasa uygunluk açısından tekrar değerlendirmeye ihtiyaç vardır.” dedi.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural da sivil vatandaşların haklarını zedeleyecek, devletin vatandaş üzerinde hukuksal bir şekilde baskı kuracak kanun taslağına karşı olduklarının altını çizdi. Vural, “Adalet ve Anayasa Komisyonu’nda ele alınmamış olmaması büyük eksikliktir. Tali komisyonların aynı anda ‘bunu görüşmeyeceğiz’ demesi, milletin verdiği egemenlik engellenmiştir. Böylesine bir konuda bu ortak aklın oluşturulmaması, sadece polis devleti anlayışı içinde olmanın göstergesidir.” diye konuştu. Vural, “Komisyon raporu usulüne uygun hazırlanmamıştır, bu yüzden görüşülmesi söz konusu olamaz.” dedi.

“BÖYLE FAŞİST BİR YASAYA ORTAK OLMAK İSTEMİYORUM”

CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ise “Böyle faşist bir yasaya ortak olmak istemiyorum. Bizim isimlerimizi çıkartın.” derken, HDP’den Hasip Kaplan, “İç tüzük olarak bu tasarının görüşülmesi mümkün değil” diye konuştu. Tasarı ile Türkiye’nin kader ve geleceğini tartıştığını ifade eden Kaplan, muhalefet susturulacaksa bunun sağlıksız bir yasama olacağını kaydetti.

AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın ise paketin Anayasa ve Adalet Komisyonları'nda görüşülmesine iç tüzük gereği gerek olup olmadığını savunarak İç Güvenlik Paketi'nin özgürlüklükler paketi olduğunu söylemesi muhalefet sıralarından tepki ile karşılandı.