Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiseri António Guterres, yaşanan savaşlardan dolayı ülkesini terk eden mülteci sayısının, 2. Dünya Savaşı’ndan sonra ilk defa 60 milyona yaklaştığını söyledi. Guterres, 2 milyondan fazla mülteciyi kabul eden Türkiye’nin bugün dünyada mülteci kabul eden en büyük ülke olduğunu ifade etti.

BM Mülteciler Yüksek Komiseri António Guterres, UNHCR 2014 Küresel Eğilimler raporunun tanıtımını yaparak basın toplantısı düzenledi. Ataköy’de bir otelde gerçekleşen basın toplantısında rakam vererek dünyada mülteci durumunu aktaran Guterres, “Yaşanan savaşlardan ötürü ülkesini terk eden mültecilerin sayısını açıklamıştık. Bu sayı 2. Dünya Savaşı’ndan sonra ilk defe 60 milyona yaklaştı. Bu rakam tam olarak 59,5 milyon. Kendi ülkelerini savaşlardan dolayı terk etmek zorunda kalan oldukça büyük miktarda insanın olduğunu görmekteyiz. Küresel ağa bakıldığında, dünyanın savaşta olduğu izlenimi ortaya çıkıyor. Hakikaten, dünyanın birçok bölgesi endişe verici bir durum içerisinde. Sonuç olarak, sürgün edilmenin giderek artması ve dolayısıyla insanların sıkıntılar çekmesine neden olmakta. Çünkü sürgün edilen her bir insan trajik bir hikâye demektir. Birçok insan ülkelerinden kaçmak zorunda kalıyor ve birçoğu da kendi köylerinde ya da topluluklarındaki yaşanan çatışmalardan dolayı sıkıntı çekmekte.” diye konuştu.

Guterres, şöyle devam etti: “Asıl sorun buna yönelik azalmakta olan çözümlerdir. Geçtiğimiz yılda, yalnızca 126,800 insana ülkelerine dönmesinde yardım ettik. 10 sene önce burada göreve başladığımda 1 milyon insanın durumuyla ilgilenmekteydik. Bu geçtiğimiz 10 yıldaki en düşük rakamdı. Bu da, savaşlar için bir çözüm ve insanların da evlerine dönüp hayatını yeniden inşa etmesi için bir şanslarının olmadığını gösteriyor.”

Bu yıl, bu rakamları Türkiye’de açıklamasının özel bir nedeni olduğunu söyleyen Guterres, “Türkiye bugün dünyada mülteci kabul eden en büyük ülke. Türkiye’de bugün 2 milyondan fazla mülteci olduğunu tahmin etmekteyiz ve Türkiye sınırlarını birçok Suriye, Iraklı, Afgan vatandaşa cömert bir şekilde açmıştır. Dünyada birçok sınırın kapalı ya da sınırlandığına bakarsak bunun özel bir anlama geldiği görülmektedir.” dedi.

Bu durumun örnek alınması gerektiğini ifade eden Guterres, “Dünyada dramatik durumda olan birçok insan için sığınma alanı oluşturma ihtiyacını, ciddi bir ihtiyaç içinde olan bu mültecileri kabul etmek, korumak ve yardım etmek için herkes örnek almalı. Diğer bir taraftan, önemli bir husus Türkiye’nin uluslararası kurumlardan oldukça az destek almasıdır. Ayrıca dünyadaki mültecilerin yüzde 80 i gelişmekte olan, daha açık bir ifadeyle düşük ve orta gelirli ülkeler tarafından kabul edilmektedir. Dünyanın her yerinde oldukça yüksek bir oranda mülteci bulunmakta fakat bunların büyük kısmı düşük ve orta gelirli ülkelerde bulunmaktadır. Bu ülkelerin ekonomilerinde ve toplumlarında gelişmiş ülkelerle karşılaştırılamayacak derecede bir etki görmekteyiz. Türk halkına ve Türk yetkililere sığınma arayışında olan mülteciler için dayanışmalarından ötürü şükran ve takdirlerimi iletiyorum.” diye konuştu.