Almanya'da aşırı sağcıların tehditleri nedeniyle Sachsen- Anhalt eyaleti sınırlarındaki Tröglitz kasabasında sular durulmuyor. Mültecilerin kalacağı yurdun kundaklanmasından sonra mültecilere sahip çıkan Tröglitz Kaymakamı Ulrich Götz ölüm tehditleri nedeniyle koruma altına alındı.

Sachsen-Anhalt eyaleti sınırlarındaki Tröglitz’te aşırı sağcılar, kaymakam Götz Ulrich (CDU) ölümle tehdit ettiler. Aşırı sağcılar tarafından kundaklandığına dair kuvvetli şüphelerin olduğu mülteci yurdunun kullanılamaz hale gelmesinden geri adım atmayan Tröglitz kaymakamı, mültecilerin kasabaya yerleşmesi fikrini savunduğu için tehditler almaya başladı.

Sachsen-Anhalt İçişleri Bakanı Holger Stahlknecht (CDU), kaymakam Ulrich’in ölüm tehdidi aldığını ve bu nedenle polis korumasında olduğunu açıkladı. Ölüm tehditlerini doğrulayan Tröglitz Kaymakamı Ulrich, aşırı sağcıların kafa kesme gibi kabul edilemez tehditler savurduklarını ifade etti.

Tröglitz Kaymakamı kasabaya yerleştirilmesi planlanan 40 mülteciden sorumlu, gerçekleştirdiği vatandaş toplantılarında mültecilerin gelmesini savunmuştu. Mülteci yurdunun kundaklanması ve ölüm tehdidi almasına rağmen Ulrich, "Geri dönüş yok. Tröglitz 40 mülteciye kucak açacak." ifadelerini kullandı.

Mayıs ayında mültecilerin yerleşmesi beklenen yurdu kim ya da kimlerin kundakladığı ise belirsizliğini koruyor. Soruşturmayı yürüten birimler aşırı sağ ihtimali üzerinde duruyor. Aylardır NPD’li Steffen Thiel öncülüğünde Tröglitz’de mültecilerin kabul edilmemesi için protestolar yürütülüyor.

Öte yandan mülteci yurdunun ateşe verilmesine tepkiler gelmeye devam ediyor. Avrupa Konseyi’nin Norveçli Başkanı Thorbjörn Jagland, mülteci yurdunun ateşe verilmesinin Avrupa’da alarm zillerinin çalmasına sebep olması gerektiğini söyledi.

Jagland, Avrupa’da nefret ve toleranssızlık atmosferinin yayıldığını belirterek, ırkçılığın, yabancı düşmanlığının, siyasi ve dini radikalliğin yayılması nedeniyle demokrasinin tehlike altında olduğunu dile getirdi.

Federal Aile Bakanı Manuela Schwesig (SPD), aşırı sağ tehditle mücadelenin ihmal edilmemesi gerektiğini söylerken, Birlik Partileri CDU/CSU Grup Başkanı Volker Kauder, mülteci yurdunun kundaklanmasını hukuk devletine saldırı olarak değerlendirdi.

2700 kişinin yaşadığı Tröglitz kasabasında belediye başkanı Markus Nierth, aşırı sağcıların tehditleri nedeniyle istifa etmişti. İstifa sonrası aşırı sağcıların tehditlerinin devam ettiğini söyleyen eski başkanı Nierth’in eşi Susanne Nierth, polis korumasında yaşadıklarını ifade etti.

Hafta sonu mültecilere destek ve tolerans için kasabada yürüyüş organize eden Nierth ve eşinin polis korumasının artırılacağı belirtildi.

HASELOFF: AŞIRI SAĞ ÜLKE GENELİ BİR SORUN

Tröglitz’deki kundaklamanın münferit bir olay olmadığını söyleyen Sachsen-Anhalt Başbakanı Reiner Haseloff, yabancı düşmanlığının Almanya’nın her yerinde olan bir sorun olduğunu ileri sürdü. "Bu, ülke genelinde bir sorun." diyen Haseloff, "Diğer eyaletlerde de mültecilere karşı protestolar ve yurtlara yönelik saldırılar oluyor. Saldırılar ülke genelinde artıyor. Tröglitz her yerde." ifadelerini kullandı.

Başbakan Haseloff, mültecilere yönelik can sıkıcı gelişmelere karşı federal bir politika geliştirilmesi gerektiğini belirterek, yerel yönetimlerin ve belediyelerin yalnız bırakılmamaları moral ve toplumsal sorumlulukların ön planda olduğu bir çözüm üretilmesini talep etti. Tröglitz’e Suriye ve diğer kriz bölgelerinden mültecilerin geleceğini hatırlatan Haseloff, “Bir adım geri atmayacağız.” dedi.

Sachsen- Anhalt İçişleri Bakanı Holger Stahlknecht Tröglitz’e mültecilerin geleceğini ifade ederek, "Vazgeçmek hukuk devletinin yara alması demek olur. Aynı zamanda kundaklamayı gerçekleştirenlerin galibiyeti anlamına da gelir." ifadelerini kullandı.