Zaman gazetesi yazarı Mümtaz’er Türköne, Türkiye’de ‘İslamcı’ olarak bilinen kişilerin İslamiyet’i bilmediğini söyledi. İlahiyat fakültelerinde kaynak kitap olarak birçok Batılı yazarın kitabının okutulduğunu ifade eden Türköne, “Joseph Schacht’ın kitabının yanında Hayrettin Karaman’ın İslam Hukukuna Giriş kitabının esamisi okunmaz.” dedi.

Bugün TV’de yayınlanan Erkam Tufanla Analiz programına konuk olan Prof. Dr. Mümtaz’er Türköne, İslamofobi’nin yayılmasında siyasal İslamcıların da rolünün olduğunu ifade etti. Türköne, “Bizim bu ‘İslamcı’ dediğimiz adamların hiçbirinin İslamiyet’i bildiği yok. Bakın saldırının gerçekleştirildiği Fransa’da, dünyadaki bütün İslamcıların birikimlerini toplayın, bu işler ile meşgul bir Fransız’ın eline su dökemezler. İlahiyat fakültelerinde yıllarca ders kitabı olarak, İslam hukuku kitabı olarak Joseph Schacht kitabıdır. İslam felsefesi ile ilgili Fransız Corbin’in kitabı kaynak olarak okutulur. 19. YY’dan itibaren İslam tarihi, İslam hukuku, hadis, kelam gibi alanlar, tasavvuf bütün bunlar bu alanlardaki tarihsel birikimi derleyip toparlayıp bu güne aktaranlar Batılılardır.” şeklinde konuştu.

“Joseph Schacht’ın kitabının yanında Hayrettin Karaman’ın İslam Hukukuna Giriş kitabının esamisi okunmaz.” diyen Türköne, “İslam hukukunu öğrenmek istiyorsanız Schacht‘ı okuyacaksınız. İslam felsefesinde Batılıların yazdığı kitapların üzerine Müslümanlar yok. Gilles Kepel’in ‘Cihat’ kitabı üzerine İslam dünyasında olup bitenleri toplu anlatacak İslamcı çıkmadı. İslam dünyasında da Müslüman olarak bilinen otoriteler hep Batıda yetişen otoritelerdir. Korkunç bir cehaletin, çok ucuz ve düzeysiz bir İslamcılığın tezahürleri ile karşılaşıyoruz.” ifadelerini kullandı.