Muş İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Şeyhmus Yentür, Yol Şube Müdürü Fesih Çakır ve Muş Alparslan Üniversitesi Afet Uygulama ve Araştırma Merkezinden Yrd. Doç. Dr İskender Dölek merkeze bağlı Savaşçılar Köy yolunda meydana gelen heyelan bölgesinde incelemelerde bulundu.
Muş merkeze 35 kilometre uzaklıktaki 45 hane, 360 nüfuslu Savaşçılar köyünde ilkbahar yağışlarının ardından heyelan meydana geldi. Muş İl Özel İdaresi koordinatörlüğünde bir heyet olay yerine giderek incelemelerde bulunarak çözüm yolları aradı.
Heyelanın gerçekleştiği bölgede incelemelerde bulunan Muş İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Şeyhmus Yentür, “Bu heyelana neden olan faktörleri arazi çalışması ile belirlemeye çalıştıklarını ve yolun korunması adına neler yapılabileceğini bizzat yerinde görmek için saha çalışmasını yapıyoruz” dedi.
"BİRAN ÖNCE BİR ÇÖZÜM YOLU BULUNMASI GEREKİR"
Köy yollarının kendileri için ayrı bir öneme sahip olduğunu belirten Yentür, şunları söyledi: “bu yolların, köylerin ulaşımı için çok önemli olduğunu biliyoruz. Ve biran önce bir çözüm yolu bulunması gerekiyor. Hocamızla da arazide değerlendirme yaptık ve neler yapılabileceğini konuştuk. Bizzat yerinde gözlemleme yapmamız daha iyi oldu.”
Arazide incelemelerde bulunan Muş Alparslan Üniversitesi Afet Uygulama ve Araştırma Merkezinden Yrd. Doç. Dr İskender Dölek ise, heyelanları hazırlayan ve heyelanı tetikleyen faktörler olarak iki ana başlık altında değerlendirmek gerektiğini söyledi.
Heyelan bölgesinde daha geniş bir perspektiften bakılması gerektiğinin altını çizen Dölek, “Aktivite kazanan bu heyelan dışında çok sayıda heyelan bu alanda yer alıyor. Bu alandaki topraklarda kil oranının yüksek olması, kar erimeleri ile topraktaki nem oranının artması heyelana neden olabilir. Kilin hacminin birkaç katı kadar su çekebilme özelliğine sahip olması, sahanın hemen kuzeyinde aktif bir fay hattının varlığı ve eğim koşulları heyelan üzerinde etkili olan faktörler olarak değerlendirilebilir” dedi.
"BİTKİ ÖRTÜSÜNÜN TAHRİBATI VE YANLIŞ ARAZİ KULLANIMI HEYELAN TEHLİKESİNİ ARTTIRIR."
Heyelanın nedeninin sadece doğa olmadığını insanın da yanlış arazi kullanımı ile bu tahribata yol açtığını kaydeden Dölek, yolun bu durumda daha fazla dayanamayacağını ve geçici çözümlerin fayda sağlayamayacağını vurguladı.
Kalıcı çözümler için neler yapılabileceği konusunda açıklamalarda bulunan Dölek, “Bu tür sahalarda mümkünse yol güzergâhının heyelandan uzaklaştırılması ilk akla gelen yöntemlerden biridir ancak yörenin topoğrafik özellikleri ile iklim koşullarının bu çözümü güçleştirdiği unutulmaması gerek. Heyelanlı bölgeden suyun uzaklaştırılması, sanatsal yapılarla yol güzergâhının hassasiyeti de göz önüne alınarak desteklenmesi bir başka çözüm yolu olabilir. Heyelanların bulunduğu yamaçların dengeli bir şekilde gelişemeyen yamaçlardır. Bitki örtüsünün tahribatı ve yanlış arazi kullanımı gibi unsurların heyelan tehlikesini arttırır o yüzden daha kompleks bir çalışmanın yürütülmesi gerekir. Çalışmalar için destek veren İl Özel idaresi genel Sekreteri Şeyhmus Yentür’ün bizzat sahaya çıkarak gözlemlerde bulunmasının kurumun duyarlılığını göstermesi açısından önemlidir. DAKA (Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı) tarafından desteklenen Muş Alparslan Üniversitesi tarafından yürütülen “Kalkınma Yolunda Doğal Afetler “ adlı projelerinin il genelinde doğa kökenli tehlike kaynaklarının belirlenmesi açısından önemli bir katkı sağlayacaktır. bu kapsamda ilde AFAD ile (Acil durum Yönetim Başkanlığı) koordineli çalıştıklarını böylelikle daha geniş kapsamlı çalışmalar yapacağız” şeklinde konuştu.