Nasrettin Hoca etkinliklerini 56 yıl önce başlatan ve bu amaçla kurulan Nasrettin Hoca Turizm Derneği, bu yıl yapılan etkinliklere katılmama kararı aldı. UNESCO tarafından Türkiye’de akredite edilen 6 dernekten biri olan Derneğin Başkanı Ebru Tepeoğlu, etkinliklerden bilinçli olarak dışlandıklarını savunarak, "Son yıllarda başta derneğimiz olmak üzere, sivil toplum kuruluşları, Akşehir Belediyesi yönetimi tarafından her türlü ön hazırlık çalışmalarından ve girişimlerinden maksatlı ve planlı olarak uzak tutulmaktadır." dedi.

Nasreddin Hoca Anma ve Mizah Günleri'nin, eski bilinen adıyla Uluslararası Nasreddin Hoca Şenlikleri'nin 56 yıldır, Türkiye’nin ve dünyanın en önemli ve eski festivallerinden biri olarak devam ettiğini belirten Nasrettin Hoca Turizmi Derneği Başkanı Ebru Tepeoğlu, son yıllarda festivallerden tamamen dışlandıklarını iddia etti.

Ebru Tepeoğlu, yaptığı açıklamada şunları kaydetti: "Derneğimiz bu festivali başlatmak için kurulmuş ve 56 yıl önce başlatmış bir dernektir. Bu bilim, kültür, sanat ve mizah etkinlikleri; bütün hemşerilerimizin aktif katılımları, Akşehir Belediyesi ve derneğimizin ortak organizasyonu, resmi ve özel kurumların maddi-manevi destekleriyle sürdürülmekteydi. Ancak son yıllarda başta derneğimiz olmak üzere, sivil toplum kuruluşları, Akşehir Belediyesi yönetimi tarafından her türlü ön hazırlık çalışmalarından ve girişimlerinden maksatlı ve planlı olarak uzak tutulmaktadır. Geçen yıldan günümüze kadar, Akşehir Belediyesi'nce konuyla ilgili tek bir kısa toplantı düzenlenmiş ve sonrasında yeniden toplanmak üzere haber verileceği söylenerek toplantı sona ermiştir. Bütün ısrarlı çabalarımıza rağmen bir daha da ses çıkmamıştır. Akşehir Nasreddin Hoca geleneğinin asli sahibi olan derneğimizin, anma günleri programı, katılımcılar, temsili Nasreddin Hoca, afiş, resmi-özel destekler ve yarışmaların kararlaştırılması gibi konularda düşüncesi veya önerisi hiç sorulmamıştır. Programda ayrıca Nasreddin Hoca Sempozyumu da planlandığını yeni öğreniyoruz. Kosova’dan Rusya’ya, Moldova’dan Çin’e, İran’dan Azerbaycan’a, herkesin kulağına giden, sağır sultanın bile duyduğu sempozyum haberi, nedense Akşehir’den ve derneğimizden saklanmıştır.

Oysa UNESCO, Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması anlaşmasını imzalayan, Türkiye’nin de içinde olduğu devletlerin resmi kurumları, anlaşma kapsamındaki her türlü planlamalara, çalışmalara, etkinliklere, sivil toplumun, STK’ların katılımını teşvik etmesi, desteklemesi gerekmektedir. (SOKÜM Antlaşması Madde 11 ve 15)

Dernek olarak, uzun yıllardan beri UNESCO nezdindeki Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi (SOKÜM) Toplantılarına katılıyoruz. 2010 yılında danışman Sivil Toplum Kuruluşu (STK) olarak UNESCO tarafından akredite edildik. Türkiye’den sadece 6 STK bu konumdadır. Ayrıca diğer uluslararası STK’lar ile birlikte ICH Forum adıyla Uluslararası kurumlaşma çabalarına katıldık. Bu Forum’un Yazı Kurulu’nda da görev aldık. UNESCO’nun logosunu kullanma ve desteğini isteme haklarımız doğdu.

Nasreddin Hoca gibi çok önemli bir bilge ve tarihsel kişiliğin asırlardır süren sözlü geleneğinin yaşatılması için, özellikle son 50 yıldır, yürütülen ulusal ve uluslararası çabalarda Akşehir’in ve derneğimizin katkıları unutulmamalı. Derneğimiz, toplumumuzla ve diğer ülkelerin insanlarıyla daha çok diyalogun kazandırdığı deneylerle, eksiklerimizin bilincine vararak Nasreddin Hoca’nın torunlarına daha yakışan bir çalışma dönemine girmiştir. Ancak hiçbir safhada fikrimiz alınmadığı için dernek olarak mizah günlerine katılmama kararı aldık’’