Nepal'de meydana gelen deprem sonrası bölgeye ulaşan arama kurtarma ekipleri yurda döndü. Atatürk Havalimanı’nda konuşan ekip liderleri, artık bölgenin arama kurtarma çalışmalarından çok insani yardıma ihtiyacı olduğunu söyledi.

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) ekibi ile AKUT üyeleri afet bölgesindeki çalışmalarını tamamladıktan sonra yurda döndü. Türk Hava Yolları'nın tarifeli uçağı ile bugün saat 13:15'te Katmandu'dan İstanbul'a gelen ekipler, Atatürk Havalimanı dış hatlar terminalinde gazetecilere açıklama yaptı.

AFAD İstanbul Arama Kurtarma Birlik Müdürü Can Avcı, afet bölgesi konumundaki bölgenin çok zor koşullarda olduğunu söyledi. İnsanların durumunun zor olduğunu ifade eden Avcı, evsiz vatandaşların bulunduğunu aktardı. Hijyenle ilgili sorunlara dikkat çeken Avcı, “Biraz da açlıkla ilgili sorunlar, temiz suyla ilgili, hijyen maddeleriyle ilgili ihtiyaçlar içerisindeler. Elimizden gelen yardımı yapmaya çalıştık. İlk etapta kurtarma hizmetleri vererek yanlarında olmaya çalıştık. Akabinde insani yardımları o bölgeye ulaştırdık. Zorda olan insanların yanında olduğumuzu Türkiye Cumhuriyeti’nin temsilcisi olarak orada hissettirmeye çalıştık. 36 kişilik kurtarma ekibi olarak gittik. Medikal hizmetleri yapan ekip devam ediyor. Bir canlı ihbarını değerlendirdik. Uzun süre çalışma yaptık. Orada yığma tuğladan bir inşaat tarzı var. Yaşam alanları yok denecek kadar az. Bizim betonarmeler gibi değil. Uzun süren çalışma sonunda maalesef 3 tane cenaze çıkarabildik.” dedi.

‘GÖLCÜK DEPREMİNDEN DAHA ŞİDDETLİ HİSSETTİK'

Nepal’de yaşayan Nesrin Sevim, depremde evde olduklarını ve çok kötü bir his olduğunu aktardı. Gölcük depremini de yaşayan Sevim, “Burada gölcük depremini de yaşamıştık ona oranla çok daha şiddetli hissettik. Korktuk tabi. Özellikle kızımız da evde olmadığı için çok korktuk. Onun başına bir şey geldi mi diye çok korktuk. Evin dışındaki ortamı hayal etmeye çalıştık. Müthiş bir yıkıntıyla karşı karşıya olduğumuzu düşündük. Bizim bölgemizde çok fazla yıkıntı yoktu ama dış bölgelerde çok sayıda bazı yerleşim yerlerinin tamamen yıkıldığını öğrendik. Artık arama kurtarma çalışmaları sonlandırıldı. Bir çok yabancı ekip tarafından. Çok daha şiddetliydi. Hem yatayda hem dikeyde sallandık. Sanki böyle çalkalandık gibi oldu. O anki hissi tarif etmek çok zor gerçekten.” diye konuştu.

‘ULAŞILAMAYAN BÖLGELERE GİTTİK’

AKUT ekibinin Katmandu’daki lideri Recep Şalcı, bölgeye vardıktan sonra kurtarma çalışmalarına başladıklarını aktardı. “Canlı olarak üzüntü içindeyiz kimseyi çıkaramadık ama cesetlerin çıkarılması ve teslim edilmesinde katkıda bulunduk.” diyen Şalcı, ulaşılmayan bölgelerde askeriyenin kendilerine tahsis ettiği helikopterle arama faaliyetleri ve kazazedelerin tahliyesi konusunda destek olduklarını söyledi. Katmandu’da ciddi sıkıntılar olduğunu vurgulayan Şalcı, bölgenin arama kurtarma ekiplerinden ziyade insani yardıma ihtiyacı olduğunu sözlerine ekledi.