Türkiye'de patates üretiminde ilk sırada yer alan Niğde'de yetiştirilen patatesin sökümlerine başlandı. İlk turfanda patatesin birinci kalitesi tarlada 60-70 kuruştan satılırken, ikinci kalite ürün ise 30-40 kuruştan pazardaki yerini aldı.

Niğde'de ilk turfanda patatesin Altunhisar'da yetiştiğinin altını çizen Altunhisar Ziraat Odası Başkanı Ali Atasoy, "Piyasada tercih edilen çok kaliteli bir patates türü. İlçede geçen yıl yaklaşık 15 bin ton ürün aldık. Şu anda hasat başlangıcı olduğu için net bir rakam veremiyoruz. Fiyatlar; birinci kalite 60-70 kuruştan giderken, ikinci kalite patates yarı fiyatına gidiyor. Çiftçimizin yaptığı masraflar ortada. Çiftçimizin yüzünün gülmesi için patates fiyatının 1 liranın altına inmemesi gerekiyor." diye konuştu.

Patates üreticisi Şenol Demir ise "Altunhisar'da ilk hasadı yapıyoruz. Dekardan yaklaşık 3,5 ton patates elde ettik. Tarlada kilosunu 60-70 kuruştan satıyoruz. Patates bu fiyatta giderse çiftçi zarardadır, mazotun fiyatını görüyorsun. Patatesin fiyatı 1 liranın altında giderse patates ayaklar altında eziliyor. Çiftçinin yaptığı masrafları şu andaki 60-70 kuruştan alınan patates karşılamaz. En az tarladan 1 liraya çıkması gerekiyor. Bu yıl da patatesler hava şartlarından dolayı hastalık yaptı, toprağın altında yarılan patatesi tüccar almıyor." dedi.