IŞİD üyesi oldukları ve sansasyonel bir eylem için Suriye’den giriş yaptıkları belirlenen ve halen aranan teröristlerden Savaş Y.'nin Hamza Tonbak ismiyle taşıdığı sahte kimlik, asıl sahibi özel halk otobüsü şoförünün hayatını kararttı. Nüfus cüzdanının orjinalini gösteren Tonbak, avukatıyla birlikte Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) konuşarak, yaşadığı mağduriyet sonrası evden çıkamaz hale geldiğini söyledi. Tonbak, ifadesinin alındığı esnada, kimlik bilgilerini kullanan şahsın doktora muayene olduğunu aktardı. Avukat Yusuf Subaşı da şüphelinin araması olmasına ve kullandığı sahte kimliğin bilinmesine rağmen rahat hareket edebilmesinin şaşırtıcı olduğunu belirtti. Subaşı, Emniyet ve idarenin olayda büyük bir kusuru olduğunu öne sürdü.

Emniyet kaynakları, geçtiğimiz günlerde Suriye'den giriş yaptıkları belirlenen ve Türkiye’de 81 ilde aranan 4 IŞİD mensubu hakkında kamuoyuna bilgi vermişti. Sahte kimlik kullandıkları ifade edilen IŞİD'li teröristlerden Savaş Y.'nin ise Gaziantep nüfusuna kayıtlı 28 yaşındaki Hamza Tonbak'ın kimlik bilgilerini taşıyan sahte nüfus cüzdanı kullandığı öğrenildi. Gaziantep'te özel halk otobüsü şoförlüğü yapan Hamza Tonbak, büyük bir mağduriyet yaşadığını söyledi. Olayı arkadaşının telefonuyla öğrendiğini anlatan Tonbak, “Arkadaşım beni aradı ve 'Senin kimlik bilgilerini gördüm, aranıyorsun' dedi. Ben şaka yaptığını zannettim. Ona 'Dalga mı geçiyorsun, dalga geçecek başka birini bul' dedim. İlk başta inanmadım. Ama sonra Emniyet tarafından aranınca işin gerçekliğinin farkına vardım. Emniyete gidip ifade verdim. O sırada parmak izimi de verdim, fotoğrafımı da çektiler. Olayı bu şekilde öğrenmiş oldum.” diye konuştu.

"AİLEMLE HUZURUM KALMADI"

Ardından büyük sıkıntılar yaşadığını aktaran Tonbak, şunları söyledi: “Emniyetten aldığım bilgiye göre, benim ifade vermeye gittiğim gün, kimlik bilgilerimi kullanan şahıs doktora muayene olmuş, ilaç almış. Biz o an ifade veriyorduk. Benim olmadığım apaçık belli. Ben Gaziantep'te özel halk otobüsü şoförüyüm. Olayın ardından mahallede arkadaşlarımın farklı bakış açılarından dolayı huzursuz olmaya başladım. Bana 'Sen misin?' diye bakmaya başladılar. Ailemle huzursuz oldum. Duyanların hepsi beni aramaya başladı. Kimlik numaramın açıkça verilmesinden dolayı rahatsızım. Bütün kimlik bilgilerim basında ve gazetelerde geçti. Hepsinin hakkında gerekli işlemleri yaptıracağım. Suç duyurusunda da bulunacağım. Emniyetse emniyet, valilikse valilik.”

Artık işe gidip çalışamadığını ifade eden Tonbak, “Rahatsız ettiklerinden dolayı işe gidip çalışamıyorum. Ailemle bile huzurum kalmadı. Eşim, annem, babam, kardeşlerim olsun onlarla bile huzurum kalmadı. Ne evden çıkabiliyorum, ne de sağa sola gidebiliyorum.” diye konuştu.

“BU KİŞİNİN SAHTE KİMLİK KULLANDIĞI BİLİNİYORSA, NASIL BU KADAR RAHAT HAREKET EDEBİLİYOR”

Tonbak'ın avukatı Yusuf Subaşı ise haberler verilirken devamlı 'IŞİD bombacısı Hamza Tonbak' isminin kullanıldığını vurgulayarak, “Kendisinden mahkumiyet kararı kesinleşmiş bir bombacı olarak bahsediliyor. Halbuki burada haberi verirken en azından baş harflerini kullanabilirlerdi. Çünkü potansiyel olarak Hamza Tonbak'ın isminin ve kimlik bilgilerinin basın yayın organlarında yayınlanması mağduriyetine sebebiyet vermiştir. Ayrıca Emniyet tarafından tahminim bu canlı bombaların isimleri servis ediliyor. Canlı bombaların kullandıkları kimlik bilgileri basına veriliyor. Ancak aynı Emniyet, nedense bu isimleri servis ederken ilgili yerlere, kamu kurumlarına araması olan canlı bombaların listelerini vermediği için ve burada ihmalde bulunduğu için, canlı bomba yani Hamza Tonbak ismini kullanan şahıs da eczaneden ilaç alabilmiştir, hastanede muayene olabilmiştir. Bütün kamu haklarından yararlanabilmiştir." açıklamasını yaptı.

"EMNİYET VE İDARENİN BÜYÜK KUSURU VAR"

Tonbak'ın kişilik değerlerine saldıranların mutlaka hesap vermesi gerektiğini kaydeden avukat Yusuf Subaşı, şunları söyledi: "Bu kişinin araması varsa ve kullandığı sahte kimlik de biliniyorsa bu kişi nasıl rahat hareket edebilmektedir. Burada açıkçası Emniyet ve idarenin büyük bir kusuru vardır. Bu kusurda da hesap vermesi gerekenler kesinlikle sorumlulardır basın yayın organlarından önce. Bu basın yayın organları hakkında da suç duyurusunda bulunduk. İlgili yerlere davamızı açıyoruz. Hamza Tonbak'ın kişilik değerlerine yadsınamayacak derecede saldırı olmuştur. Biz de yargısal yolla bu saldırıdan hesap soracağız.”